Parlem del tofu

El tofu és originari de la Xina, és un producte d’origen oriental, a Espanya es va començar a fabricar des de l’any 1962, per una família immigrant d’origen xinès. Durant els anys compresos des de 1962 fins a mitjans dels vuitanta aquesta família subministrava a la colònia asiàtica i Cos Diplomàtic establert a Espanya.
En l’actualitat qualsevol supermercat de tipus mitjà té algun tipus de tofu.

El tofu és la quallada de la llet de soja. Consumint tofu, ens assegurem d’ingerir un aliment que no ha estat tractat ni amb conservants, ni amb colorants, ni amb qualsevol tipus d’additiu ja que no es tracta amb hormones, com passa cada vegada més amb l’alimentació dels animals.
Es diu que el tofu compta amb moltes propietats i característiques que són destacables per a la salut. Una de les més importants és que es tracta d’una font de calci superior a la llet i també compta amb nivells molt elevats de proteïna, de manera que és possible substituir la carn i els ous a través d’aquest aliment, es per aquest motiu que s’ha convertit en imprescindible en moltes dietes veganes.

«No vull productes que continguin soja perquè és transgènica».
Doncs evitar-la és tan fàcil com revisar l’etiquetatge. A la Unió Europea la legislació obliga a etiquetar els transgènics de consum directe humà. És a dir, si una beguda de soja, un tofu o una farina de blat de moro contenen transgènics, ho posa en l’etiquetatge. De manera que, a Europa, si no ho posa en l’etiquetatge, no porta transgènics

«No vull soja perquè és la causant de la deforestació de l’Amazonia»
És lloable no voler sostenir el consum d’un producte que està causant estralls en l’ecosistema i en la vida de molts agricultors. No obstant, en aquest cas, el que s’hauria de deixar de consumir és carn, no soja, ja que és la ramaderia la major responsable de la desforestació. Els grans monocultius de soja del continent americà, es destinen en la seva major part a pinso per al bestiar.

Aliments amb recomanacions clares que indiquen limitar el seu consum, com és la carn processada o els productes rics en sucre afegit, generen molta menys reticència i es consumeixen diàriament en un percentatge elevadíssim de famílies sense cap tipus d’inconvenient. Quants nens esmorzen llet xocolatada amb brioixeria o galetes cada dia?.

La soja és un aliment recomanable des del punt de vista nutricional tant com la resta dels llegums, i no hi ha cap motiu per excloure-la de la dieta.

Tant el tofu com el tempeh, provenen de la soja i són els productes vegetals amb gran concentració de proteïnes i a diferència del seitan que s’elabora a partir del blat, són aptes per a celíacs.

El tofu no és només per a vegetarians o vegans, qualsevol persona pot consumir-lo, independentment que busquem substituir la carn o simplement preparar un plat diferent, ric en proteïnes vegetals i amb baixa quantitat de greixos i calories.
A més, és molt baix en greix. Això el converteix en un gran aliat per a les persones que es vulguin aprimar, reduir el colesterol o baixar els triglicèrids.
 El seu benefici més conegut i apreciat és la seva alta aportació en proteïnas de molt bona qualitat, sent molt més fàcil de digerir que les proteïnes animals, això fa al tofu especialment interessant per a persones que pateixin diferents problemes d’estómac, com ara gastritis.

El seu sabor és molt neutre, cosa que fa que sigui ideal per combinar amb tot tipus d’aliments, ja que agafa el gust d’allò amb el que es cuina. L’interessant d’aquest llegum és que absorbeix qualsevol sabor que se li afegeix, d’aquesta manera, si es barreja amb espècies picants, adopta un gust picant, mentre que, si es combina amb aliments dolços, pot formar part de postres molt deliciosos.

Són moltes les possibilitats del tofu a la cuina, només hem de jugar amb ell i aprofitar els seus beneficis.

Com es pot cuinar el tofu?
Es tracta d’un producte molt versàtil que accepta moltes maneres de cocció: es pot bullir, es pot fregir o daurar-lo al forn, es pot saltar juntament amb unes verdures, es pot macerar amb espècies o marinar amb salsa durant la nit. El seu sabor neutre fa que «absorbeixi» el sabor dels aliments amb els quals es cuina, de manera que lliga bé en qualsevol plat que vulguem introduir-lo.
Coneixem quatre tipus de tofu, però es poden resumir en dos, d’una banda hi ha el tofu ferm i per un altre el tofu sedós, i de cada un coneixem dos tipus, el tofu ferm i molt ferm, i el tofu sedós i molt sedós. Ara bé, en el nostre mercat no és fàcil trobar més que els dos bàsics, 1 tofu ferm i un tofu sedós, també anomenat tofu de seda, suau, silken, soft o kinugoshi.
En sabor són igual però canvien en la textura.
El tipus de tofu més habitual és el tofu dur. Es caracteritza per tenir una textura sòlida i consistent i normalment se sol trobar en barra o bloc. És bastant fàcil de modelar i podem adaptar-lo a la recepta que més ens interessi, per exemple, si vols fer un tofu amb tomàquet i vols que et recordi a una carn més dura, cal fer servir el dur. En canvi si volem que ens recordi al peix, podem fer servir un tofu semidur. Per la seva banda, el tofu sedós, com ja podem intuir pel seu nom, és molt més suau i té més contingut d’aigua, arribant a trobar-se gairebé en estat líquid en algunes ocasions. Aquest és el tipus de tofu que podem utilitzar per substituir l’ou, en purés i també en receptes de rebosteria. Sense cap mena de dubte, per postres el tofu sedós és l’ideal.

Per acabar, una utilitat de el tofu poc coneguda és que pot utilitzar-se també per fer cataplasmes. Té naturalesa fresca. En aplicacions externes absorbeix la calor. Pot utilitzar-se per refrescar zones calentes, baixar febres locals, calmar i desinflamar. Extreu la calor i no resseca la pell.

Algunes receptes amb tofu

brandada de tofu con champiñonesBrandada de tofu Tofu feta Tofu caramelitzat
Tofu amb costra Tofu ametllat Tofu fumat
Fish and chips Tofu adobat Tofu amb bolets
Tofunesa Pastís Suri Pastís de tofu

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *