Pa de pessic sense sucre

Aquest és un Pa de pessic molt fàcil de preparar i amb un resultat excel·lent, ideal  per als que no poden prendre sucre o volen rebaixar-ne el consum.
Amb la quantitat que indico de dàtils queda bé de dolçor pel meu gust, però si us agraden les coses molt dolces, podeu augmentar la quantitat de dàtils.

*Jo he utilitzat dàtils Medjool que per les seves característiques és el més utilitzat al món de la rebosteria i el que li dóna millor dolçor.

Ingredients: 1 1/2 tasses de llet de soja, 1/2 tassa d’oli de gira-sol, 1 cda de vinagre de poma, 225 gms de farina de blat, 25 gms d’ametlla mòlta, 125 gms de dàtils desossats, 1 cta de llevat en pols, 1/2 cta de bicarbonat.

Elaboració: Escalfar mitja tassa de llet i afegir els dàtils perquè s’hidratin bé, deixar més o menys temps en funció de la classe de dàtil que fem servir. Quan tinguem els dàtils ben hidratats els triturarem bé juntament amb la llet amb què els hem posat a hidratar fins aconseguir una crema. Poseu la resta de la llet en un bol i afegiu-hi el vinagre, deixeu-ho uns minuts perquè qualli una mica la llet, afegiu-hi l’oli i la crema de dàtil al bol i bateu-ho amb les barilles, quan estigui tot ben integrat afegiu-hi l’ametlla en pols i la farina tamisada juntament amb el llevat i el bicarbonat, ho farem en dues vegades perquè es barregi millor.
Preescalfar el forn a 180º Posar la massa en un motlle i enfornar  uns 40/45 minuts més o menys.
Deixeu-ho refredar i desemmotlleu.
A l’hora de servir, hi podem posar una mica de cacau en pols per sobre.


Este es un Bizcocho muy fácil de preparar y con un resultado excelente. Para los que no pueden tomar azúcar o quieren rebajar su consumo.
Con la cantidad que indico de dátiles queda bien de dulzor para mi gusto, pero si os gustan las cosas muy dulces, podéis aumentar la cantidad de dátiles.

Ingredientes: 1 1/2 tazas de leche de soja, 1/2 taza de aceite de girasol,1 cda de vinagre de manzana, 225 gms de farina de blat, 25 gms de almendra molida, 125 gms de dátiles deshuesados, 1 cta de levadura en polvo, 1/2 cta de bicarbonato.

Elaboración: Calentar media taza de leche y añadir los dátiles para que se hidraten bien, dejar mas o menos tiempo en función de la clase de dátil que usemos. Cuando tengamos los dátiles bien hidratados los trituraremos bien junto con la leche con la que los hemos puesto a hidratar hasta conseguir una crema. Poner el resto de la leche en un bol y añadir el vinagre, dejar unos minutos para que cuaje un poco la leche, añadir el aceite y la crema de dátil al bol y batir con las barillas, cuando esté todo bien integrado añadimos la almendra en polvo y la harina tamizada junto con la levadura y el bicarbonato, lo haremos en dos veces para que se mezcla mejor.
Precalentar el horno a 180º Poner la masa en un molde y hornear mas o menos unos 40/45 minutos.
Dejar enfriar y desmoldar.
A la hora de servir, podemos poner un poco de cacao en polvo por encima.

Truita de tofu amb verdures

Aquesta truita la podeu fer amb les verdures que més us agradin, d’espàrrecs, carxofes, xampinyons, carbassó, pastanaga o amb una barreja d’elles. Queda molt suau i melosa i és una truita a la que no li falten les proteïnes. Amb les quantitats que us poso aquí, tindreu una truita per a dos.

Imprescindible per fer aquesta truita, disposar d’una paella que no s’enganxi i tenir una mica de paciència perquè triga una mica més de temps a quallar. També és important deixar-la refredar una mica perquè agafi cos i no es desmunti.
Aquesta barreja m’agrada fer-la per a la truita de verdures, per a la de patates faig aquesta altra. Recepta aquí.

Us explico com està feta aquesta, però ja sabeu que podeu fer-la amb els ingredients al vostre gust i amb ceba o sense.

Ingredients: 1 ceba, 1 pastanaga petita, un tros de pebrot vermell, 4 espàrrecs verds, 5/6 xampinyons, 200 gms de tofu tou estil japonès, 3 cdas de Maizena, 4 cdas d’aigua, 1/2 cta de cúrcuma ( opcional, és per donar-li una mica de color), oli d’oliva, sal negra de l’Himàlaia o la que vulguis al gust (la sal negra té un lleuger gust d’ou).

Elaboració: Renteu i talleu les verdures al gruix del vostre gust i reogueu-les en una paella amb una mica d’oli d’oliva. Batem el tofu amb la Maizena, l’aigua, la cúrcuma i la sal i reservem, quan les verdures estiguin llestes, escorreu l’excés d’oli i barregeu-ho amb el preparat de tofu.
Posem una mica d’oli en una paella i aboquem la barreja ben estesa i quallem la truita a foc mitjà, quan vegem que està quallada per les vores, li donem la volta amb compte i deixem que s’acabi de quallar per l’altra banda, anar movent la paella amb moviments de ziga-zaga per evitar que s’enganxi. La truita trigara uns 15/20 minuts més o menys a estar ben quallada, depenent del gruix que li donem.
Compte! no tenir pressa perquè sinó tindrà gust de farina crua i no volem això.


Ingredientes: 1 cebolla, 1 zanahoria pequeña, un trozo de pimiento rojo, 4 espárragos verdes, 5/6 xampinyones, 200 gms de tofu blando estilo japonés, 3 cdas de Maizena, 4 cdas de agua, 1/2 cta de cúrcuma (opcional, es para darle un poco de color), aceite de oliva,  sal negra del Himalaya o la que quieras, al gusto (la sal negra tiene un ligero sabor a huevo).

Elaboración: Lavar y cortar las verduras al grosor de vuestro gusto y reogarlas en una sarten con un poco de aceite de oliva. Batimos el tofu con la Maizena, el agua, la cúrcuma y la sal y reservamos, cuando las verduras estén listas, escurrir el exceso de aceite y mezclar con el preparado de tofu.
Echamos un poco de aceite en una sartén y vertemos la mezcla bien extendida y cuajamos la tortilla a fuego medio, cuando veamos que está cuajada por los bordes, le damos la vuelta con cuidado y dejamos que se acabe de cuajar por el otro lado, ir moviendo la sarten con movimientos de zig zag para evitar que se pegue. La tortilla tardara unos 15/20 minutos mas o menos en estar bien cuajada, dependiendo del grosor que le demos.
Ojo! no tener prisa porque sino tendrá sabor a harina cruda y no queremos eso.

Flam de vainilla

A mi m’agrada adaptar les receptes el més semblants a la seva versió original, que siguin fàcils de fer i amb ingredients a l’abast de tots.
Aquí us deixo la meva recepta del flam de vainilla, apte per a vegans i per a intolerants a l’ou i la lactosa. Jo utilitzo la llet de soja, però ho podeu fer amb la llet de la vostra preferència.
La quantitat de sucre es pot augmentar si us agrada més dolç, també es pot substituir per sucre integral o l’edulzorant de la vostre conveniència.

Ingredients: 500 ml de llet de soja, 250 ml de nata de soja, 75 gms de sucre, 25 gms de Maizena, 1 cta d’agar en pols, 1 cta d’extracte de vainilla, 1 cta de ratlladura de cúrcuma, 1 pal de canyella.

Elaboració: Posar a bullir la llet (reservant uns 100 ml. per dissoldre la Maizena i l’agar) i la nata amb el pal de canyella i el sucre, quan bulli, apagar el foc, afegir la vainilla i la cúrcuma, tapar i deixar infusionar mínim mitja hora.
Passat el temps, colar la llet i tornar a escalfar, quan estigui ben calent, apartar del foc i afegir la llet que haurem reservat i en la qual haurem dissolt la Maizena i l’agar agar, tornar a posar el cassó al foc i sense deixar de remenar ho deixarem bullir un parell de minuts. Apartar i posar en motlles indivivuals o en un motlle gran, segons la nostra preferència. Podem posar sucre cremat als motlles o utilitzar caramel líquid.
Deixar refredar i guardar a la nevera fins que solidifiqui i ja tenim el nostre flam de vainilla vegà.


Ingredientes: 500 ml de leche de soja, 250 ml de nata de soja, 75 gms de azúcar, 25 gms de Maizena, 1 cta de agar agar en polvo, 1 cta de extracto de vainilla, 1 cta de ralladura de cúrcuma, 1 palo de canela.

Elaboración: Poner a hervir la leche (reservando unos 100 ml. para disolver la Maizena y el agar) y la nata con el palo de canela,  y el azúcar, cuando hierva, apagar el fuego, añadir la vainilla y la cúrcuma, tapar y dejar infusionar mínimo media hora. Pasado el tiempo, colar la leche y volver a calentar, cuando esté bien caliente, apartar del fuego y añadir la leche que habremos reservado y en la que habremos disuelto la Maizena y el agar agar, volver a poner el cazo en el fuego y sin dejar de remover lo dejaremos hervir un par de minutos. Apartar y poner en moldes indivivuales o en un molde grande, según nuestra preferencia. Podemos poner azúcar quemado en los moldes o utilizar caramelo líquido.
Dejar enfriar y guardar en la nevera hasta que solidifique y ya tenemos nuestro flan de vainilla vegano.

Madeleines

Les madeleines són  unes madalenes de mida més petita que s’enfornen en un motlle especial en forma de petxina.  Són típiques de França i cal vigilar perquè es mengen en dues mossegades i són molt addictives.  Un cop fredes, es poden cobrir amb sucre glas, xocolata o deixar-les tal qual, tambe podem decorar les madeleines amb fruits secs picats, llavors, etc.  com es pot apreciar a la foto.
A mi personalment m’agraden molt i per això les he veganitzat. Tenen l’avantatge que es preparen en un tres i no res i es poden conservar perfectament diversos dies en un recipient hermètic.

Ingredients: 100 gms de farina, 1 cda de Maizena, 75 gms de sucre, 50 gms de mantega vegana, 130 ml de llet de soja, 1 cta de llevat en pols, 1 cta d’extracte de vainilla.

Elaboració: En un bol afegir la mantega fosa, la vainilla, el sucre i la llet i batre amb les varetes de mà fins que s’integri tot. Els ingredients han de ser a temperatura ambient. Afegir les farines i el llevat tamisats, barrejar perquè s’integri tot i emplenar els motlles. Deixem reposar una mica la massa a la nevera, 30 minuts més o menys.
Preescalfeu el forn a 180º, quan el forn arribi a la temperatura indicada, enforneu les madeleines, uns 12/15 minuts.
Desmotllar i deixar refredar sobre una reixeta, en ser de mida petita, es refreden ràpidament, també les podem menjar temperades si volem.


Ingredientes: 100 gms de harina, 1 cda de Maizena, 75 gms de azúcar, 50 gms de mantequilla vegana, 130 ml de leche de soja, 1 cta de levadura en polvo, 1 cta de extracto de vainilla.

Elaboración: En un bol añadir mantequilla derretida, la vainilla, el azúcar y la leche y batir con las barillas de mano hasta que se integre todo. Los ingredientes tienen que estar a temperatura ambiente. Añadir las harinas y la levadura tamizadas, mezclar para que se integre todo y rellenar los moldes. Dejamos reposar un poco la masa en la nevera, 30 minutos más o menos.
Precalentar el horno a 180º , cuando el horno llegue a la temperatura indicada, hornear las madeleines, unos 12/15 minutos.
desmoldar y dejar enfriar sobre una rejilla, al ser de tamaño pequeño, se enfrian rapidamente, también las podemos comer templadas si queremos.

Pa de pessic de plàtan

Per aprofitar els plàtans madurs, res millor que fer un bon pa de pessic amb ells. Aquesta recepta és molt fàcil de fer i el resultat és un molt bon pa de pessic tendre i que t’aguanta bé una setmana si és que no t’ho menges en un dia com nosaltres.

*Mentre anem preparant tot, encendre el for perquè es vagi escalfant a 180º.

Ingredients: 200 gms de plàtans madurs (2 mitjans), 200 gms de farina de blat, 25 gms de Maizena, 125 gms de sucre de canya, 120 ml d’oli de gira-sol, 100 ml de suc de taronja, 1 cta de llevat en pols, 1/2 cta de bicarbonat, 1 cta d’essència de vainilla, 1 cta de ratlladura de pell de taronja.

Elaboració: Aixafar els platans amb una forquilla, afegir la vainilla, la pell de taronja i el suc, l’oli i barrejar bé amb les varetes. Tamisar les farines juntament amb el llevat i el bicarbonat i afegir-ho també barrejant fins que s’integri tot.
Folrar un motlle amb paper vegetal o untar-lo amb margarina perquè no s’enganxi, bolcar la barreja i enfornar 40/45 minuts. Estarem atents perquè ja sabem que cada forn és diferent i els temps poden canviar lleugerament.


Mientras vamos preparando todo, encender el horno para que se vaya calentando a 180º.

Ingredientes: 200 gms de plátanos maduros (2 medianos), 200 gms de harina de trigo, 25 gms de Maizena, 125 gms de azúcar de caña, 120 ml de aceite de girasol, 100 ml de zumo de naranja, 1 cta de levadura en polvo, 1/2 cta de bicarbonato, 1 cta de esencia de vainilla, 1 cta de ralladura de piel de naranja.

Elaboración: Chafar los platanos con un tenedor, añadir la vainilla, la piel de naranja y el zumo, el aceite y mezclarbien con las barillas. Tamizar las harinas junto con la levadura y el bicarbonato y añadirlo también mezclando hasta que se integre todo.
Forrar un molde con papel vegetal o untarlo con margarina para que no se pegue, volcar la mezcla y hornear 40/45 minutos. Estaremos atentos porque ya sabemos que cada horno es diferente y los tiempos pueden cambiar ligeramente.

Salsitxa tipus frankfurt

De tant en tant també m’agrada fer algun frankfurt, ja sigui per a mi, o per a la meva néta. Seguint la meva mania d’elaborar tot el que puc, perquè m’agrada saber el que menjo, i després d’algunes proves, he trobat una recepta que em satisfà i que comparteixo.

Amb aquestes quantitats surten unes 4 salsitxes, si en vols fer més, augmenta les quantitats.

Ingredients: 225 gms de tofu, 2 1/2 cdas de midó de tapioca, 1 1/2 cda de farina de blat, 1 cda d’oli d’oliva, 1/2 cta de xarop d’auró, 1 cta de pasta de tomàquet, 1/4 cta de sal, 1/4 cta de coriandre, 1/4 cta pebre blanc, 1/4 cta de pebre vermell, 1/4 cta de ceba en pols, una mica de nou moscada, 1/2 cta de puré de remolatxa (opcional), unes gotes de fum líquid (opcional).

Elaboració: Escorreu bé el tofu per eliminar tot el líquid. Jo utilitzo una bossa de les de fer llet i apreto bé amb les mans, cal eliminar el màxim possible de líquid. Tritureu tots els ingredients fins que es formi una pasta suau però compacta.
Dividir les massa en quatre porcions iguals, donar forma de salsitxa embolicant-les en paper film i pressionant bé als costats com si fos un caramel. Coure al vapor durant uns 15 minuts, deixa refredar i guarda-les a la nevera, quan les vulguis menjar, només les hauràs de passar per la paella volta i volta.


Con estas cantidades salen unas 4 salchichas, si quieres hacer más, aumenta las cantidades.

Ingredientes: 225 gms de tofu, 2 1/2 cdas de almidón de tapioca, 1 1/2 cda de harina de trigo, 1 cda de aceite de oliva, 1/2 cta de jarabe de arce, 1 cta de pasta de tomate, 1/4 cta de sal, 1/4 cta de cilantro, 1/4 cta pimienta blanca, 1/4 cta de pimentón, 1/4 cta de cebolla en polvo, una pizca de nuez moscada, 1/2 cta de puré de remolacha (opcional), unas gotas de humo líquido (opcional).

Elaboración: Escurrir bien el tofu para eliminar todo el líquido. Yo utilizo una bolsa de las de hacer leche y aprieto bien con las manos, hay que eliminar el maximo posible de líquido. Triturar todos los ingredientes hasta que se forme una pasta suave pero compacta.
Dividir las masa en cuatro porciones iguales, dar forma de salchicha envolviendolas en papel film y presionando bien en los lados como si de un caramelo se tratara. Cocer al vapor durante unos 15 minutos, deja enfriar y guardalas en la nevera, cuando las quieras comer, solo tendras que pasarlas por la sarten vuelta y vuelta.

Gorgonzola vegà

Aquí tenim una versió vegana del formatge gorgonzola, tan bo com l’original i molt més saludable.

Ingredients: 2 tasses d’ametlles crues, 1/2 tassa de rejuvelac, 1 1/2 cda d’oli de coco, 1 cta de xirope d’atzavara, 3 càpsules de probiòtics (només la pols), 1/8 cta de penicillium roqueforti, una mica de sal rosa de l’Himàlaia, més una mica més per fregar el formatge.

Elaboració: Poseu les ametlles en remull durant tota la nit, mínim 8 hores. Passat el temps, escórrer, cobrir amb aigua bullint durant un parell de minuts i escórrer de nou. Deixar refredar una mica i triturar juntament amb l’oli de coco, el rejuvelac, l’atzavara, i un pessic de sal, fins a obtenir una massa ben fina, en aquest moment, afegir els probiòtics i el penicillium roqueforti, barrejar 15/20 segons, només perquè s’integri, transferir la barreja a un recipient i tapar amb paper film. Deixeu fermentar durant un dia a temperatura ambient en un lloc fosc. Al dia següent, guardar-ho unes hores a la nevera i una vegada ben fred, podrem donar-li forma al formatge.
Per donar-li forma, cobreix un motlle amb una gasa o amb paper film i emplena’l amb la barreja, deixa-ho un dia més a la nevera dins del motlle. Passat el temps, treu el formatge del motlle i empolvora’l amb sal per tots els costats. Posa el formatge en una safata sobre un tros de paper vegetal i cobreix-lo, pots fer servir un tupper per tapar-lo, el formatge ha de quedar cobert però amb espai.
Ara comença la fase de curació.
Posar-lo al lloc més càlid de la nevera i capgirar el formatge cada dia canviant el paper vegetal i assecant amb paper de cuina l’excés d’humitat que es generi al tupper. Entre 7-10 dies començarà a aparèixer el fong blau (pot trigar més o menys depenent de la temperatura de la nevera). En aquest punt, esmicolarem el formatge i li tornarem a donar forma sense pressionar gaire, això ho farem perquè el fong es pugui desenvolupar també per dins. Un cop tornat a formar el formatge, el desemmotllarem i el tornarem a posar a la safata i tapat a la nevera. Seguirem donant-li la volta cada dia i deixarem madurar entre 10-15 dies, en aquest moment el formatge hauria d’estar cobert de floridura blava per dins i per fora.
En aquest punt, emboliquem el formatge en paper vegetal i damunt paper d’alumini i el guardem a la nevera. Podem consumir-ho immediatament o esperar uns dies més perquè es pronunciï una mica més el seu sabor.


Ingredientes: 2 tazas de almendras crudas, 1/2 taza de rejuvelac, 1 cda de aceite de coco, 1 cta de xirope de agave, 3 capsulas de probioticos (sólo el polvo), 1/8 cta de penicillium roqueforti, una pizca de sal rosa del Himalaya más un poco más para frotar el queso.

Elaboración: Poner las almendras en remojo durante toda la noche, mínimo 8 horas. Pasado el tiempo, escurrir, cubrir con agua hirviendo durante un par de minutos y escurrir de nuevo. Dejar enfriar un poco y triturar junto con el aceite de coco, el rejuvelac, el agave y una pizca de sal, hasta obtener una masa bien fina, en ese momento, añadir los probioticos y el penicillium roqueforti, mezclar 15/20 segundos, sólo para que se integre, transferir la mezcla a un recipiente y tapar con papel film. Dejar fermentar durante un dia, a temperatura ambiente, en un lugar oscuro. Al dia siguiente, guardarlo unas horas en el frigorifico y una vez bien frio, podremos darle forma al queso.
Para darle la forma, cubre un molde con una gasa o con papel film y rellenalo con la mezcla, dejálo un dia más en la nevera dentro del molde. Pasado el tiempo, saca el queso del molde y espolvorealo con sal por todos los lados. Pon el queso en una bandeja y cúbrelo, puedes utilizar un tupper para taparlo, el queso debe quedar cubierto pero con espacio.
Ahora empieza la fase de curación.
Ponerlo en el lugar más calido de la nevera y dárle la vuelta al queso todos los días cambiando el papel vegetal y secando con papel de cocina el exceso de humedad que se genere en el tupper. Entre 7-10 dias empezará a aparecer el hongo azul (puede tardar más o menos dependiendo de la temperatura de la nevera). En ese punto, desmenuzaremos el queso y le volveremos a dar forma sin presionar demasiado, esto lo haremos para que el hongo se pueda desarrollar tambien por dentro. Una vez vuelto a formar el queso, lo desmoldaremos y lo volveremos a poner en la bandeja y tapado en la nevera. Seguiremos dándole la vuelta todos los dias y dejaremos madurar entre 10-15 dias, en ese momento el queso debería estar cubierto de moho azul por dentro y por fuera.
En este punto, envolveremos el queso en papel vegetal y encima papel de aluminio y lo guardamos en la nevera. Podemos consumirlo de inmediato o esperar unos dias más para que se pronuncie un poco más su sabor.

Parmesà vegà

Dues opciones per substituir el formatge parmesà- Una de ben senzilla, no es triga més de cinc minuts a preparar-la, l’altra, una mica més elaborada però gens complicada tampoc de fer i el resultat és genial.

Opció 1
Ingredients.-  5 cdas d’ametlla en pols, 4 cdas de llevat nutricional, 1/2 cta de sal, 1/4 cta d’all en pols, 1/2 cta de ratlladura de pell de llimona (opcional).

Elaboració: Barregeu-ho tot i guardeu-ho en un pot de vidre.

*Al estiu pots guardar el pot a la nevera, a l’hivern no cal.

Opció 2
Aquesta altra versió és una mica més elaborada però val la pena fer-la, el seu sabor és més accentuat i en ser un formatge curat ens dura molt de temps a la nevera. El seu sabor s’anirà intensificant i com més temps passi, més saborós estarà.
Li podem donar la forma que vulguem, jo ​​li he donat forma de falca. Es ideal per ratllar.

Ingredients: 100 gms d’anacards, 100 gms d’ametlles, 1/2 cda de vinagre de poma, 2 cdas de suc de llimona, 1/4 cta d’all en pols, 1/2 cta de sal, 2 cdes de llevat nutricional, 3 càpsules de probiòtics.

Elaboració: Tritureu els fruits secs, incorporeu-hi la resta d’ingradents i processeu-ho fins que quedi una massa homogènia, doneu-li la forma que vulgueu, rodona o forma de falca. Posa el formatge en un taper i guarda’l en un lloc càlid durant 48 hores perquè fermenti. Passat el temps, embolica el formatge en paper vegetal i guarda-ho a la nevera mínim 48 hores més, perquè s’intensifiquin els sabors abans de consumir. Com més temps passi, més saborós estarà.
Pots guardar-ho fins a tres mesos a la nevera.

*Aquest formatge és ideal per ratllar-lo i afegir-lo als nostres plats de pasta. Com més temps ho deixem curar, més saborós estarà.


Opción 1
Ingredientes: 5 cdas de almendra en polvo, 4 cdas de levadura nutricional, 1/2 cta de sal, 1/4 cta de ajo en polvo, 1/2 cta de ralladura de piel de limón (opcional).

Elaboración: Mezclar todo y guardarlo en un tarro de cristal.

*Puedes guardar el tarro en la nevera en verano, en invierno no hace falta.

Opción 2
Ingredientes: 100 gms de anacardos, 100 gms de almendras, 1/2 cda de vinagre de manzana, 2 cdas de zumo de limón, 1/4 cta de ajo en polvo, 1/2 cta de sal, 2 cda de levadura nutricional, 3 capsulas de probioticos.

Elaboración: Triturar los frutos secos, incorporar el resto de ingradientes y procesar hasta que quede una masa homogénea, dale la forma que quieras, redonda o forma de cuña. Pon el queso en un taper y guardalo en un lugar cálido durante 48 horas para que fermente. Pasado el tiempo, envuelve el queso en papel vegetal y guardalo en la nevera mínimo 48 horas más, para que se intensifiquen los sabores antes de consumir. Cuanto más tiempo pase, más sabroso estará. Puedes guardarlo hasta tres meses en la nevera.

*Este queso es ideal para rallarlo y añadirlo a nuestro platos de pasta. Cuanto más tiempo lo dejemos curar, más sabroso estará.

Vegmatges «Formatges vegans»

No és fàcil per als amants del formatge deixar de consumir-los. Renunciar al formatge és una de les raons per les quals molts vegetarians no acaben de fer el salt al veganisme; Però el veganisme està creixent i cada cop hi ha més opcions per substituir i crear formatges vegetals que imiten el sabor i l’aparença del formatge. 
A banda de ser d’origen vegetal per als vegans, aquests formatges a més són ideals i aptes també per a les persones intolerants a la lactosa.
Els formatges de tota la vida han estat elaborats amb productes lactis derivats d’un animal com la vaca, la cabra o l’ovella; El formatge vegà no està fet a base de lactis, aquests solen ser a base de fruits secs, tofu, cereals, llegums etc.
L’opció més popular per elaborar formatges vegans solen ser els anacards per la seva textura cremosa, però també hi ha formatges fets amb ametlles, macadàmies, fins i tot per a opcions més assequibles es poden utilitzar cacau