Rotllo de tofu farcit

Aquest és un plat ideal per a festes, té l’avantatge que és sense gluten la qual cosa el fa ideal perquè el puguin gaudir vegans/vegetarians celíacs.
No és molt complicat d’elaborar, només cal dedicar una mica de temps i paciència i obtindrem un plat que lluirà genial a la taula.
Tant el farciment com l’acompanyament els podem canviar i adaptar-los al nostre gust.
Amb aquestes quantitats, jo he fet dos rotllos d’uns 200 g mes o menys, que serien unes 4 racions, també podríem fer els rotllos individuals.

Ingredients
Per el rotllo: 250 g de tofu ferm, 25 g de Maizena, 1 cda d’oli d’0liva, 2 g de ceps secs, 1 branca de farigola, 1 full de llorer, 1 cta d’all en pols, 1 cta de sal i 1/2 cta de pebre blanc.
Per al farciment:
1 ceba mitjana, 1 pastanaga, 100 g de xampinyons portobello, una copa de brandi, un grapat de pinyons, un grapat de panses, sal i pebre.
Per l’acompanyament:
1 ceba, 1 pastanaga, 2 patates, 100 ml de vi blanc, 1 branca de farigola, 1 branca de romaní, sal i pebre.
Per al glacejat:
1 cta mostassa de Dijón, 1/2 cta d’all en pols, 1/2 cda de salsa de soja i 1 cda de xirope d’atzavara.


Elaboració: Posar en una olla el tofu, farigola, llorer i ceps, cobrir d’aigua, coure 10 minuts i deixar refredar a la mateixa aigua de cocció. Un cop fred, posar el tofu al got de la batedora i afegir la Maizena, oli, l’all en pols, sal i pebre i triturar. Guardar unes hores a la nevera o fins al dia següent.

Per al farciment, tallar les verdures en brunoise, cobrir el fons d’una paella amb oli d’oliva, afegir la ceba i quan aquesta agafi color, tirar el brandi, deixar evaporar una mica l’alcohol i afegir la pastanaga i xampinyons. Quan les verdures estiguin gairabé fetes, les apartem del foc i posem a escórrer en un colador perqué deixin anar l’excés d’oli i deixem refredar.

Per al muntatge del rotllo, traiem la massa de tofu de la nevera i l’estenem sobre paper d’alumini que untarem amb una mica d’oli i formarem una capa, al centre posarem el farciment i amb cura ajudant-nos amb el paper anirem donant-li forma a l’rotllo i l’emboliquem amb el paper prement bé els extrems i ho fiquem al forn preescalfat a 180º uns 45 minuts.
Quan el traguem de l’forn, el deixem refredar per poder-lo  manipular i no cremar-nos, un cop fred, el podem congelar si volem o seguir amb la recepta.
Mentre es refreda, preparem les verdures que acompanyaran al nostre rotllo. Posem a la safata de forn, una capa de ceba tallada en làmines, a sobre patates, pastanagues  i tomàquets tallats a rodanxes, oli d’oliva, 1/2 tassa de vi blanc, les branques de farigola i romaní, sal i pebre a l’gust. Fiquem al forn a 200º durant vint minuts.
Mentrestant, preparem el glacejat, barrejant bé els seus ingredients.
Amb la barreja de el glacejat, pintem bé el rotllo, traiem la safata del forn i el posem damunt de les verdures que hauran d’estar mig fetes. Tornem a ficar la safata a forn fins que les verdures estiguin guisades, de tant en tant, anirem pintant el rotllo amb el glacejat.


Ingrecientes
Para el rollo: 250 g de tofu firme, 25 g de Maizena, 1 cda de aceite de oliva, 2 g de ceps secos, 1 branca de tomillo, 1 hoja de laurel, 1 cta de ajo en polvo, 1 cta de sal y 1/2 cta de pimienta blanca. 
Para el relleno:
1 cebolla mediana, 1 zanahoria, 125 g de champiñones portobello, una copa de brandy, un puñado de piñones, un puñado de uvas pasas, sal y pimienta.
Para el acompañamiento:
1 cebolla, 1 zanahoria, 2 patatas, una branca de tomillo y branca de romero, 100 ml de vino blanco, sal y pimienta.
Para el glaseado:
1 cta de  mostaza de Dijón, 1/2 cta de ajo en polvo, 1/2 cda de salsa de soja y 1 cda de xirope de agave.

Elaboración: Poner en una olla el tofu, tomillo, laurel y ceps, cubrir de agua, cocer 10 minutos y dejar enfriar en la misma agua de cocción. Una vez frío, poner el tofu en el vaso de la batidora y añadir la Maizena, aceite, el ajo en polvo, sal y pimienta y triturar. Guardar unas horas en la nevera o hasta el día siguiente.

Para el relleno, cortar las verduras en brunoise, cubrir el fondo de una sarten con aceite de oliva, añadir la cebolla y cuando ésta coja color, echar el brandy, dejar evaporar un poco el alcohol y añadir la zanahoria y champiñones. Cuando las verduras estén casi hechas las apartamos del fuego y ponemos a escurrir en un colador para que suelten el exceso de aceite y dejamos enfriar.

Para el montaje del rollo, sacamos la masa de tofu de la nevera y la extendemos sobre papel de aluminio que untaremos con un poco de aceite y formaremos una capa, en el centro pondremos el relleno y con cuidado ayudandonos con el papel irémos dándole forma al rollo y lo envolvemos con el papel apretando bien los extremos y lo metemos en el horno precalentado a 180º unos 45 minutos.
Cuando lo saquemos del horno, lo dejamos enfriar para poder manipularlo y no quemarnos,  una vez frio,  podemos congelarlo si queremos o seguir con la receta.
Mientras se enfría el rollo, preparamos las verduras que acompañarán a nuestro rollo. Ponemos en la bandeja del horno, una capa de cebolla cortada en laminas, encima patatas, zanahorias y tomates cortados en rodajas, aceite de oliva, 1/2 taza de vino blanco, el tomillo, romero, sal y pimienta al gusto.
Metemos al horno a 200º durante veinte minutos.
Mientras tanto, preparamos el glaseado, mezclando bien sus ingredientes.
Con la mezcla del glaseado, pintamos bien el rollo, sacamos la bandeja del horno y lo ponemos encima de las verduras que deberan estar medio hechas. Volvemos a meter la bandeja al horno hasta que las verduras estén guisadas, de vez en cuando, iremos pintando el rollo con el glaseado.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *