Timbal de quinoa i samfaina

La quinoa és un dels aliments més complets que hi ha i  que no haria de faltar en les dietes veganes / vegetarianes pel seu contingut en proteïnes i les seves qualitats nutricionals.

Ingredients: 1 tassa de quinoa, 2 tasses d’aigua o brou vegetal, samfaina.

Elaboració: Posem la quinoa en un colador i rentem per treure impureses. Posem a escalfar l’aigua o brou i quan arrenqui el bull, hi afegim la quinoa i coem durant uns 15/20 minuts. Apartem i posem a escórrer. Amb un cèrcol d’emplatar, muntem el plat alternant capes de quinoa i samfaina. Podem acompanyar amb una amanida i tindrem un plat complet i nutritiu.

**Una altra versió seria fer el timbal amb escalivada en comptes de samfaina.    


La quinoa es uno de los alimentos más completos que hay por lo que no debe faltar en las dietas veganas/vegetarianas, por su contenido en proteínas y sus cualidades nutricionales.

Ingredientes: 1 taza de quinoa, 2 tazas de agua o caldo vegetal, samfaina.

Elaboración: Ponemos la quinoa en un colador y lavamos para quitar impurezas. Ponemos a calentar el agua o caldo y cuando arranque a hervir, añadimos la quinoa y cocemos durante unos 15/20 minutos. Apartamos y ponemos a escurrir. Con un aro de emplatar, montamos el plato alternando capas de quinoa y samfaina. Podemos acompañar con una ensalada y tendremos un plato completo y nutritivo.

**Otra versión sería hacer el timbal con escalivada en vez de samfaina.

Brou de bolets

Aquest és un brou que queda molt saborós, destacant com diuen els experts el gust «umami» sense necessitat d’usar additius poc saludables com el glutamat.
Ideal per fer un risotto de bolets o per utilitzar en l’elaboració de salses.

Ingredients: una ceba, un tros de porro, 2 alls, 150 grms de xampinyons, 10 gms de bolets deshidratats variats, 1 litre d’aigua, una fulla de llorer, un branca de farigola, una branca de julivert, una cullerada d’oli i sal.

Elaboració: Netejar i tallar les verdures i posar-les a l’olla, afegir l’oli i sal a gust i cobrir amb l’aigua. Coure durant 45 minuts. Apagar el foc i deixar infusionar un parell d’hores abans de colar i utilitzar.

**Els xampinyons de el brou, els amaneixo  amb una vinagreta i me’ls menjo també. Aquí no es llença res.


Este es un caldo que queda muy sabroso, destacando como dicen los expertos el sabor «umami» sin necesidad de usar aditivos poco saludables como el glutamato.
Ideal para hacer un risoto de setas o para utilizar en la elaboración de salsas.

Ingredientes: una cebolla, un trozo de puerro, 2 ajos, 150 grms. de champiñones, 10 gms. de setas deshidratadas variados, 1 litro de agua, una hoja de laure, una branca de tomillo, una rama de perejil, una cucharada de aceite y sal.

Elaboración: Limpiar y cortar las verduras y ponerlas en la olla, añadir el aceite y sal al gusto y cubrir con el agua. Cocer durante 45 minutos. Apagar el fuego y dejar infusionar un par de horas antes de colar y utilizar.

** Los champiñones del caldo, los aliño con una vinagreta y me los como también. Aquí no se tira nada.

Bastonets de pastanaga amb sèsam

Aquests palets de pastanaga són molt fàcils de fer i ideals per acompanyar qualsevol plat. Les quantitats dels ingredients, dependran de per quants comensals vulguem preparar-les.

Ingredients: 3 o 4 pastanagues, 2 cdas d’oli d’oliva, 1 cda de farina integral, 1 cta de curri, 1 cta de pebre vermell, 1 cta de llavors de sèsam, sal i pebre a gust.

Elaborció: Pelar i tallar les pastanagues en bastons. Posar en un bol la farina, les espècies, l’oli i barrejar bé, afegir els bastons i remoure perquè s’impregnin bé. Posar-los a la safata de forn i enfornar uns 15/20 minuts a 200 º


Ingredientes: 3 o 4 zanahorias, 2 cdas. de aceite de oliva, 1 cda. de harina integral, 1 cta. de curry, 1 cta. de pimentón, 1 cta. de semillas de sésamo, sal y pimienta al gusto.

Elaborción: Pelar y cortar las zanahorias en bastones. Poner en un bol la harina, las especias, el aceite y mezclar bien, añadir los bastones y remover para que se impregnen bien. Ponerlos en la bandeja del horno y hornear unos 15/20 minutos a 200º

Tofu feta

El tofu natural no té cap sabor especial però fa d’esponja absorvint el gust dels ingredients que li posem. En aquest cas està macerat com si fos un formatge feta i realment el seu aspecte i sabor és molt similar. Perquè absorveixi bé els sabors, caldrà deixar-ho macerant unes 12 hores, com més temps passi macerant, millor sabor tindrà.

Ingredients: 1 bloc de tofu ferm natural, 1 cda de suc de llimona, 1 cda de vinagre de poma, 2 cdas de llevat nutricional, 1 ctas d’orenga, 1 cta d’all en pols, 1 cta de farigola, 1 cta d’alfàbrega, 1 full de llorer, oli i sal.

Elaboració: Escórrer bé el tofu i tallar-lo a daus, posar-lo en un recipient i afegir tots els ingredients menys l’oli, barrejar bé i deixar-ho reposar unes 4 hores, anar remenant de tant en tant perquè es vagin impregnant bé els trossos de tofu i vagin agafant el gust. Passat el temps, posar-los en un pot de vidre i cobrir-lo amb l’oli.
*Podem afegir també uns tomàquets secs a trossets.
Deixar a la nevera 8 hores més abans de menjar.


Ingredientes: 1 bloque de tofu firme natural, 1 cda. de zumo de limón, 1 cda de vinagre de manzana, 2 cdas, de levadura nutricional, 1 ctas, de orégano, 1 cta. de ajo en polvo, 1 cta. de tomillo, 1 cta. de albahaca, aceite y sal.

Elaboración: escurrir bien el tofu y cortarlo a dados, ponerlo en un recipiente y añadir todos los ingredientes menos el aceite, mezclar bien y dejarlo reposar unas 4 horas, ir mezclando de vez en cuando para que se vayan impregnando bien los trozos de tofu y vayan cogiendo el sabor. Pasado el tiempo, ponerlos en un tarro de cristal y cubrirlo con el aceite.
*Podemos añadir también unos tomates secos a trozos.
Dejar en la nevera 8 horas más antes de comerlo.

Sobrassada vegana

Aquesta sobrassada vegana és realment bona i està feta amb ingredients molt saludables. Jo la faig amb pinyons, però es pot fer amb altres fruits secs com ametlles o anacards però sempre han d’estar  crus no torrats.
Es fa en un moment i es ideal per prendre amb unes torrades, per fer canapes, o per afegir a qualsevol recepta que se’ns acudeixi.

Ingredients:  50 g de pinyons, 1 gra d’all, 40 g de tomàquets secs en oli, 100 g de pebrots del piquillo, 2 cdas d’oli d’oliva, 1 cta de pebre vermell dolç, 1/2 cta d’orenga, 1/2 cta de sal, 1 cda de concentrat de tomàquet, 1 cda pasta de nyora (en el cas de no tenir aquest ingredient, afegir més pebre vermell, 1 cullerada en lloc de 1/2 culleradeta).

Elaboració: Posar tots els ingredients al vas de la batedora i triturar. La textura si la volem més compacta, la podem modificar afegint pa ratllat.


Ingredientes: 50 gms de piñones, 1 diente de ajo, 40 gms. de tomates secos en aceite, 100 gms. de pimientos del piquillo, 2 cdas, de aceite de oliva, 1 cta. de pimentón dulce, 1/2 cta. de orégano, 1/2 cta. de sal, 1 cda. de concentrado de tomate, 1 cda. pasta de ñora (en el caso de no tener este ingrediente, añadir más pimentón, 1 cucharada en lugar de 1/2 cucharadita).

Elaboración: Poner todos los ingredientes en el vaso de la batidora y triturar. La textura si la queremos más compacta, la podemos modificar añadiendo pan rallado.

Rotllo farcit amb salsa de ceps

Aquí tenim un plat de festa. Un rotllo de seitan tipus «pollastre», farcit de verdures i amb salsa de ceps. No és difícil de fer, només cal una mica de temps i paciència, però el resultat val la pena.


La massa que farem per fer el nostre rotllo, serà la mateixa que la recepta dels Mossets,  l’única diferència serà que un cop fet el seita, en lloc de fer-ho a trossets, deixarem la massa d’una sola peça que estirarem i la posarem a macerar.

Ingredients:
Per al rotllo: 150 g de cigrons cuits, 125 g de gluten, 1/2 tassa de brou vegetal o aigua, 1 cda de tahini, 1/2 cta de sal, 1 cta combinat espècies, 1 cda de Llevat nutricional, 1/2 cda de vinagre de poma, 1 cda d’oli.
Per al farcit: 50 g de soja texturitzada fina, 1 tassa de brou vegetal, 1 pastanaga, 1 porro la part blanca, mitja ceba, 150 g de xampinyons, sal i pebre.
Per al macerat: 1 got de vi blanc, 2 tasses de brou vegetal, 2 cdas d’oli d’oliva, 2 ctas. de pebre vermell, 2 o 3 alls, un manat de julivert, una branca de farigola, pebre negre en gra.
Per la salsa: 200 ml de nata de soia o civada, 10 gms de ceps deshidratats, 1 ceba, 200 ml de brou vegetal (en aquest cas, farem servir el d’haver cuit els rotllos) un raig de brandi, sal i pebre a gust.

Elaboració: Farem la massa del rotllo segons  aquesta recepta, un cop fet el seitan,  l’estirarem, el posarem en un safata amb els ingredients del macerat i el deixarem a la nevera mínim dues hores perquè la massa agafi bé els sabors, també es pot deixar macerant d’un dia per l’altre.
Per el farciment: Posar a hidratar la soja amb brou vegetal o aigua, tallar les verdures ben menudes. En una paella afegim un raig d’oli i saltegem les verdures tallades ben menudes, primer la ceba i quan aquesta hagi agafat color afegim un raig de brandi, la pastanaga i els xampinyons i finalment la soja. Deixem fer fins que estiguin al nostre gust. Apartar de foc i posar-les a escórrer en un colador perquè deixi anar l’excés d’oli.
Salsa de ceps: Tenim la recepta en aquest enllaç.
Muntatge del rotllo: Treure la massa de l’macerat i dividir en quatre parts iguals per fer rotllos individuals, Posar farcit al centre i enrotllar amb cura, podem lligar el rotllo amb fil de cuina. Posarem el líquid de l’macerat en una olla i afegirem una mica més d’aigua o brou, unes fulles de llorer i courem els rotllos uns 30 minuts.
Podem fer 2 rotlles mes grans per compartir o 4 individuals, un cop muntats si no els anem a menjar tots, es poden congelar. Un cop cuits, els deixarem refredar, en aquest punt és quan els podem congelar o guardar a la nevera fins que els anem utilitzar.
Quan s’hagin refredat, passarem els rotllos per farina i els fregirem, només una mica perquè es segellin i quedin calents.
Servir amb la salsa de ceps i una guarnició del nostre gust. En aquest cas ho he acompanyat amb patates i pastanagues especiades al forn i una amanida de canonges.


Aquí tenemos un plato de fiesta. Un rollo de seitan tipo «pollo», relleno de verduras y con salsa de ceps. No es difícil de hacer, solo hace falta un poco de tiempo y paciecia, pero el resultado merece la pena.
La masa que haremos para hacer nuestro rollo, sera la misma que la receta de los mossets, mismas cantidades la única diferencia será que en lugar de hacerlo a trocitos, dejaremos la masa de una sola pieza que estiraremos y la pondremos a macerar.

Ingredientes:
Para el rollo: 150 gms de garbanzos cocidos, 125 gms. de gluten, 1/2 taza de caldo vegetal o agua, 1 cda de tahini, 1/2 cta de sal, 1 cta combinat especias, 1 cda de llevat nutricional, 1/2 cda de vinagre de manzana, 1 cda de aceite.
Para el relleno: 50 gms de soja texturizada fina, 1 taza de caldo vegetal, 1 zanahoria, 1 porro la parte blanca, media cebolla, 150 gms de champiñones, sal y pimienta.
Para el macerado: 1 vaso de vino blanco, 2 tazas de caldo vegetal, 2 cdas. de aceite de oliva, 2 ctas. de pimentón, 2 o 3 ajos, una manojo de perejil, una rama de tomillo,  pimienta negra en grano.
Para la salsa: 200 ml. de nata de soja o avena , 10 gms. de ceps deshidratados, 1 cebolla, 200 ml. de caldo vegetal, ( en este caso utilizaremos el de haber codido los rollos) un chorro de brandy, sal y pimienta al gusto.

Elaboración: Haremos la masa del rollo según la esta receta, una vez hecho el seitan, lo estiramos, lo pondremos en una bandeja con los ingredientes del macerado y lo dejaremos en la nevera mínimo dos hora para que la masa coja bien los sabores, también se puede dejar macerando de un dia para otro.
Para el relleno: Poner a hidratar la soja con caldo vegetal o agua, cortar las verduras bien menudas. En una sarten añadimos un chorro de aceite y salteamos las verdura cortadas bien menudas, primero la cebolla y cuando esta haya cogido color añadimos un chorro de brandy, la zanahoria y los champiñones y por último la soja. Dejamos hacer hasta que estén a nuestro gusto. Apartar del fuego y ponerlas a escurrir en un colador para que suelte el exceso de aceite.
Salsa de ceps: Tenemos la receta en este enlace.
Montaje del rollo: Sacar la masa del macerado y dividir en cuatro partes iguales para hacer rollos individuales, Poner relleno en el centro y enrollar con cuidado, podemos atar el rollo con hilo de cocina. Pondremos el líquido del macerado en una olla y añadiremos un poco mas de agua o caldo, unas hojas de laurel y coceremos los rollos unos 30 minutos. Podemos hacer 2 rollos mas grandes para compartir o 4 individuales, una vez montados si no los vamos a comer todos, se pueden congelar. Una vez cocidos, los dejaremos enfriar, en este punto es cuando los podemos congelar o guardar en la nevera hasta que los vayamos utilizar.
Cuando se hayan enfriado, pasaremos los rollos por harina y los freiremos, solo un poco para que se sellen y queden calientes.
Servir con la salsa de ceps y una guarnición de nuestro gusto. En este caso lo he acompañado con patatas y zanahorias especiadas al horno y una ensalada de canonigos.


 



 

Seitan sense gluten

Aquest seitan és un bon recurs per als vegans/vegetarians  al·lèrgics  al gluten. És ideal per cuinar-lo a la planxa volta i volta i acompanyat d’una bona salsa.
Amb aquestes quantitats surt una peça d’uns 400 g.

Ingredients: 200 g de mongetes blanques cuites, 100 g de quinoa cuita, 40 g de farina d’arròs, 20 gms de farina de cigró, 2 cdas de concentrat de tomàquet, 1 cda de polpa de nyora, 1 cda de vinagre de Mòdena, 2 cdas d’oli d’oliva, 1 cta de herbes provençals, 1 cta de ceba en pols i  1 cta de barreja d’espècies, o les especiès del vostre gust.

Elaboració: En un bol, barrejar tots els ingredientos secs. A part triturar les mongetes i la quinoa amb l’oli, el vinagre, el tomàquet i la nyora, afegir-lo a al bol i pastar una mica perquè s’integri tot.
Formar una peça rodona i allargada i embolicar en paper d’alumini prement bé a les puntes, embolicant com si fos un caramel i ficar la peça al forn preescalfat a 180 º amb el foc de dalt i baix. El tindrem uns 45 minuts, a meitat del temps li donarem la volta perquè es faci uniformement.
Un cop fet, deixem refredar i guardem a la nevera. Es pot congerlar perfectament.


Con estas cantidades sale una pieza de unos 400 gms.

Ingredientes: 200 gms. de alubias blancas cocidas, 100 gms. de quinoa cocida, 40 gms, de harina de arróz, 20 gms de harina de garbanzo, 2 cdas. de concentrado de tomate, 1 cda. de pulpa de ñora,1 cda. de vinagre de Módena, 2 cdas. de aceite de oliva, 1 cta. de hiervas provenzales, 1 cta. de cebolla en polvo y  1 cta. de mezcla de especias, o especias de vuestra elección.

Elaboración: En un bol, mezclar todos los ingredientos secos.Aparte triturar las judías y la quinoa con el aceite, el vinagre, el tomate y la ñora, añadirlo al bol y amasar un poco para que se integre todo.
Formar una pieza redonda y alargada y envolver en papel de aluminio apretando bien en las puntas (como si envolviesemos un caramelo) y meter la pieza en el horno precalentado a 180º fuego arriba y abajo. Lo tendremos unos 45 minutos, ma mitad de cocción de daremos la vuelta para que se haga uniformemente.
Una vez hecho, dejaremos enfriar y guardamos en la nevera. Se puede congelar tranquilamente.

Salsa de ceps

Així faig jo la salsa de ceps, queda una salsa suau i saborosa ideal per acompanyar qualsevol plat, ja sigui de pasta, verdura, seità etc.

Ingredients: 200 ml de nata de soia o civada, 10 g de ceps deshidratats, 1 ceba, 200 ml de brou vegetal, un raig de brandi, sal i pebre a gust.

Elaboració: hidratar els ceps amb el brou vegetal o aigua. Sofregir la ceba i quan estigui ben enrosida, afegir un raig de brandi i els ceps i deixar fins que s’evapori l’alcohol, en aquest punt, afegir la nata i una mica de  brou d’hidratar els ceps, salpebrar i deixar reduir una mica. Depenent de l’espessor  que vulguem donar-li a la salsa, afegirem més o menys brou.


Ingredientes: 200 ml. de nata de soja o avena , 10 gms. de ceps deshidratados, 1 cebolla, 200 ml. de caldo vegetal, un chorro de brandy, sal y pimienta al gusto.

Elaboración: hidratar los ceps con el caldo vegetal o agua. Sofreir la cebolla hasta que quede bien enrosida, añadir un chorro de brandy y los ceps y dejar hasta que evapore el alcohol. Añadir la nata y un poco del caldo de hidratar los ceps, salpimentar y dejar reducir un poco, dependiendo de lo espesa que queramos la salsa, añadiremos más o menos caldo.

Foie vegà

Aquesta recepta és d’un xef francès amb estrella Michellin, la vaig trobar per Internet i em va agradar, tot i que l’he modificat una mica al meu gust.
Està realment bo.

Ingredients: La part blanca d’un porro, 200 g de xampinyons, 100 g de llenties cuites, 25 g de nous, 1 cda de remolatxa ratllada (opcional), 2 cdas d’oli d’oliva, 1 cda de vinagre de Mòdena, un raig de brandi, 1 cta de farigola, 1 cta de pols de ceps, sal i pebre.

Elaboració: Saltejar el porro en una paella, a foc lent, quan estigui transparent, afegir els xampinyons, la remolatxa, la cte. de pols de ceps, la farigola, sal, pebre i el brandi, coure fins que s’hagi evaporat el líquid.
Deixem refredar i afegim les llenties, les nous el vinagre i 2 cdas d’oli.
Triturem i guardem en un recipient de vidre.


Ingredientes: la parte blanca de un porro, 200 gms. de champiñones, 100 gms. de lentejas cocidas, 25 gms de nueces, 1 cda de remolacha rallada (opcional), 2 cdas. de aceite de oliva, 1 cda. de vinagre de Módena, un chorro de brandy, 1 cta. de tomillo, 1 cta. de polvo de ceps, sal y pimienta.

Elaboración: Saltear el porro en una sartén, a fuego lento, cuando esté transparente, añadir los champiñones, la remolacha, la cta. de polvo de ceps, sal, pimienta y el brandy, cocer hasta que se haya evaporado el líquido. Dejamos enfriar y añadimos las lentejas, las nueces, el vinagre y 2 cdas. de aceite.
Trituramos y guardamos en un recipiente de cristal.

Albergínies en escabetx

Aquestes albergínies son ideals per menjar tal qual, per afegir a una amanida o per acompanyar algun plat del nostre gust.

Vaig aprendre a preparar les albergínies d’aquesta manera d’una amiga argentina que em va explicar la recepta en un dels meus viatges a Buenos Aires. Només li he fet dos petits canvis, ella utilitza oli de gira-sol i jo li poso oli d’oliva suau i pel que fa al vinagre, en comptes de el blanc que ella utilitza, jo li poso de poma.
Si utilitzeu oli de gira-sol i  guardeu el pot a la nevera eviteu que l’oli es solidifiqui, però no està tan bo, una altra solució és utilitzar meitat i meitat i si només utilitzes oli d’oliva, treu el pot  abans de la nevera i amb una estoneta que estigui a tenperatura ambient, l’oli tornarà al seu estat líquid.

Ingredients: 1 quilo d’albergínies, sal marina gruixuda, 1/2 litre de vinagre de poma, 1/2 litre d’aigua, oli d’oliva, all, julivert, pebre negre en gra, ají mòlt, orenga i llorer.

Elaboració: Barrejar en un bol l’oli amb els condiments i reservar.
Pelar, rentar i assecar les albergínies, tallar-les a rodanxes o a tires una mica gruixudes, col·locar-les en un colador per capes i afegir abundant sal. Deixar durant 1 hora, amb un recipient sota perquè anirà deixant anar líquid, això farà que perdin la seva amargor. Després d’aquest temps rentar-les bé per treure l’excés de sal.
En una cassola posar l’aigua, el vinagre i un full de llorer. En arrencar el bull, afegir les albergínies per tandes i bullir fins que perdin la rigidesa. Retirar-les amb una escumadora i deixar-les escórrer en un colador.
Quant s’hagin refredat, anar posant-les per capes en un pot de vidre, afegint l’oli amb les espècies fins a cobrir, posar unes fulles de llorer entre mig i deixar reposar al menys un dia abans de degustar.


Ingredientes: 1 kilo de berenjenas, sal marina gruesa, ½ litro de vinagre de manzana, ½ litro de agua, aceite de oliva, ajo, perejil, pimienta en grano, ají molido, orégano y laurel.

Elaboración: ezclar en un bol el aceite con los condimentos y reservar.
Pelar, lavar y secar las berenjenas, cortarlas en rodajas o a tiras un poco gruesas, colocarlas en un colador por capas y añadir abundante sal.
Dejarlas durante 1 hora, con un recipiente debajo porque irá soltando líquido, esto hará que pierdan su amargor. Luego de ese tiempo lavarlas bien para quitar el exceso de sal.
En una cacerola colocar el agua, el vinagre y agregar una hoja de laurel. Cuando rompe el hervor, agregar las berenjenas por tandas y hervir hasta que pierdan la rigidez. Retirarlas con una espumadera y dejarlas escurrir en un colador, ir poniéndolas por capas en un bote de cristal, añadiendo el aceite con las especias hasta cubrir, poner unas hojas de laurel entre medio y dejar reposar almenos un dia antes de degustar.