Rotllo farcit amb salsa de ceps

Aquí tenim un plat de festa. Un rotllo de seitan tipus «pollastre», farcit de verdures i amb salsa de ceps. No és difícil de fer, només cal una mica de temps i paciència, però el resultat val la pena.


La massa que farem per fer el nostre rotllo, serà la mateixa que la recepta dels Mossets,  l’única diferència serà que un cop fet el seita, en lloc de fer-ho a trossets, deixarem la massa d’una sola peça que estirarem i la posarem a macerar.

Ingredients:
Per al rotllo: 150 g de cigrons cuits, 125 g de gluten, 1/2 tassa de brou vegetal o aigua, 1 cda de tahini, 1/2 cta de sal, 1 cta combinat espècies, 1 cda de Llevat nutricional, 1/2 cda de vinagre de poma, 1 cda d’oli.
Per al farcit: 50 g de soja texturitzada fina, 1 tassa de brou vegetal, 1 pastanaga, 1 porro la part blanca, mitja ceba, 150 g de xampinyons, sal i pebre.
Per al macerat: 1 got de vi blanc, 2 tasses de brou vegetal, 2 cdas d’oli d’oliva, 2 ctas. de pebre vermell, 2 o 3 alls, un manat de julivert, una branca de farigola, pebre negre en gra.
Per la salsa: 200 ml de nata de soia o civada, 10 gms de ceps deshidratats, 1 ceba, 200 ml de brou vegetal (en aquest cas, farem servir el d’haver cuit els rotllos) un raig de brandi, sal i pebre a gust.

Elaboració: Farem la massa del rotllo segons  aquesta recepta, un cop fet el seitan,  l’estirarem, el posarem en un safata amb els ingredients del macerat i el deixarem a la nevera mínim dues hores perquè la massa agafi bé els sabors, també es pot deixar macerant d’un dia per l’altre.
Per el farciment: Posar a hidratar la soja amb brou vegetal o aigua, tallar les verdures ben menudes. En una paella afegim un raig d’oli i saltegem les verdures tallades ben menudes, primer la ceba i quan aquesta hagi agafat color afegim un raig de brandi, la pastanaga i els xampinyons i finalment la soja. Deixem fer fins que estiguin al nostre gust. Apartar de foc i posar-les a escórrer en un colador perquè deixi anar l’excés d’oli.
Salsa de ceps: Tenim la recepta en aquest enllaç.
Muntatge del rotllo: Treure la massa de l’macerat i dividir en quatre parts iguals per fer rotllos individuals, Posar farcit al centre i enrotllar amb cura, podem lligar el rotllo amb fil de cuina. Posarem el líquid de l’macerat en una olla i afegirem una mica més d’aigua o brou, unes fulles de llorer i courem els rotllos uns 30 minuts.
Podem fer 2 rotlles mes grans per compartir o 4 individuals, un cop muntats si no els anem a menjar tots, es poden congelar. Un cop cuits, els deixarem refredar, en aquest punt és quan els podem congelar o guardar a la nevera fins que els anem utilitzar.
Quan s’hagin refredat, passarem els rotllos per farina i els fregirem, només una mica perquè es segellin i quedin calents.
Servir amb la salsa de ceps i una guarnició del nostre gust. En aquest cas ho he acompanyat amb patates i pastanagues especiades al forn i una amanida de canonges.


Aquí tenemos un plato de fiesta. Un rollo de seitan tipo «pollo», relleno de verduras y con salsa de ceps. No es difícil de hacer, solo hace falta un poco de tiempo y paciecia, pero el resultado merece la pena.
La masa que haremos para hacer nuestro rollo, sera la misma que la receta de los mossets, mismas cantidades la única diferencia será que en lugar de hacerlo a trocitos, dejaremos la masa de una sola pieza que estiraremos y la pondremos a macerar.

Ingredientes:
Para el rollo: 150 gms de garbanzos cocidos, 125 gms. de gluten, 1/2 taza de caldo vegetal o agua, 1 cda de tahini, 1/2 cta de sal, 1 cta combinat especias, 1 cda de llevat nutricional, 1/2 cda de vinagre de manzana, 1 cda de aceite.
Para el relleno: 50 gms de soja texturizada fina, 1 taza de caldo vegetal, 1 zanahoria, 1 porro la parte blanca, media cebolla, 150 gms de champiñones, sal y pimienta.
Para el macerado: 1 vaso de vino blanco, 2 tazas de caldo vegetal, 2 cdas. de aceite de oliva, 2 ctas. de pimentón, 2 o 3 ajos, una manojo de perejil, una rama de tomillo,  pimienta negra en grano.
Para la salsa: 200 ml. de nata de soja o avena , 10 gms. de ceps deshidratados, 1 cebolla, 200 ml. de caldo vegetal, ( en este caso utilizaremos el de haber codido los rollos) un chorro de brandy, sal y pimienta al gusto.

Elaboración: Haremos la masa del rollo según la esta receta, una vez hecho el seitan, lo estiramos, lo pondremos en una bandeja con los ingredientes del macerado y lo dejaremos en la nevera mínimo dos hora para que la masa coja bien los sabores, también se puede dejar macerando de un dia para otro.
Para el relleno: Poner a hidratar la soja con caldo vegetal o agua, cortar las verduras bien menudas. En una sarten añadimos un chorro de aceite y salteamos las verdura cortadas bien menudas, primero la cebolla y cuando esta haya cogido color añadimos un chorro de brandy, la zanahoria y los champiñones y por último la soja. Dejamos hacer hasta que estén a nuestro gusto. Apartar del fuego y ponerlas a escurrir en un colador para que suelte el exceso de aceite.
Salsa de ceps: Tenemos la receta en este enlace.
Montaje del rollo: Sacar la masa del macerado y dividir en cuatro partes iguales para hacer rollos individuales, Poner relleno en el centro y enrollar con cuidado, podemos atar el rollo con hilo de cocina. Pondremos el líquido del macerado en una olla y añadiremos un poco mas de agua o caldo, unas hojas de laurel y coceremos los rollos unos 30 minutos. Podemos hacer 2 rollos mas grandes para compartir o 4 individuales, una vez montados si no los vamos a comer todos, se pueden congelar. Una vez cocidos, los dejaremos enfriar, en este punto es cuando los podemos congelar o guardar en la nevera hasta que los vayamos utilizar.
Cuando se hayan enfriado, pasaremos los rollos por harina y los freiremos, solo un poco para que se sellen y queden calientes.
Servir con la salsa de ceps y una guarnición de nuestro gusto. En este caso lo he acompañado con patatas y zanahorias especiadas al horno y una ensalada de canonigos.


  

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *