Mossets de seitan cruixents

Un arrebossat cruixent i saborós per preparar aquests mossets de seitan, perquè a vegades també ens agrada menjar de manera més informal.
Aquesta recepta està feta amb els mossets recepta de la casa i que teniu com fer-los a l’enllaç, però també es poden fer amb seitan normal o amb heura.

Ingredients: 200 gms de mossets, suc d’una llimona, 1/2 cta de condiment d’espècies (opcional), 1/2 cta de pebre vermell de la Vera, 1/4 cta d’all en pols, 1/4 cta d’orenga, sal i pebre al gust.
Per l’arrebossat: Farina Yolanda o farina de cigró,  aigua i panko.

Elaboració: Posar els mossets en un bol i afegir el suc de llimona i les espècies, remenar i deixar macerar unes hores o guardem a la nevera d’un dia per l’altre.
Fer una barreja amb la farina Yolanda i aigua, ha de quedar una mica espessa, pero tampoc massa. Passar els mossets per la barreja, després per panko i fregir en abundant oli de gora-sol. Posar a escórrer sobre paper de cuina perquè deixi anar l’excés d’oli.
Servir acompanyats de verdures saltejades o patates fregides i veganesa o alguna salsa al gust.


Ingredientes: 200 gms de mossets, zumo de 1 limón, 1/2 cta de condimento de especies (opcional) 1/2 cta de pimentón de la Vera, 1/4 cta de ajo en polvo, 1/4 cta de orégano, sal y pimienta al gusto.
Para el rebozado: Harina Yolanda o harina de garbanzo, agua y panko.

Elaboración: Poner los mossets en un bol y añadir el zumo de limón y las especias, remover y dejar macerar unas horas o guardamos en la nevera de un dia para otro.
Hacer una mezcla con la harina Yolanda y agua, tiene que quedar un poco espesa, pero tampoco demasiado, pasar los mossets por la mezcla, después por panko y freir en abundante aceite de girasol. Poner a escurrir sobre papel de cocina para que suelte el exceso de aceite.
Servir acompañados de verduras salteadas o patatas fritas i  veganesa o alguna salsa al gusto.

Tofu amb samfaina gratinat

Una manera deliciosa i molt a l’estil català de presentar el tofu es amb una bona samfaina i gratinat amb allioli.

Ingredients: Samfaina, tofu, allioli o veganesa, suc de llimona, pols d’algues, pebre i sal.
Per al gratinat: Ametlla en pols, llevat nutricional i pa ratllat a parts iguals i una mica de sal rosa.

Elaboració: Preparem una samfaina i una veganesa segons les receptes indicades. Tallem el tofu a làmines una mica gruixudes i li afegim llimona, pols d’algues, sal i pebre i ho deixem macerar mínim mitja hora. Passat el temps, fem el tofu a la planxa i reservem.
 Per preparar-lo de forma individual, utilitzarem cassoletes de fang petites i si no, farem servir la safata del forn. Posem la samfaina cobrint el fons, a sobre posem el tofu que hem fet a la planxa, cobrim amb la veganesa i empolvorem per sobre amb la barreja que hem preparat per al gratinat. Encenem el grill del forn i gratinem.


Ingredientes: Samfaina, tofu, allioli o veganesa, zumo de limón, polvo de algas, pimienta y sal.
Para el gratinado: Almendra en polvo, levadura nutricional y pan rallado a partes iguales y una pizca de sal rosa.

Elaboración: Preparamos una samfaina y una veganesa según las recetas indicadas. Cortamos el tofu en láminas un poco gruesas y le añadimos limón, polvo de algas, sal y pimienta y lo dejamos macerar mínimo media hora. Pasado el tiempo, hacemos el tofu a la plancha y reservamos. Para prepararlo de forma individual, utilizaremos cazuelitas de barro pequeñas y si no, utilizaremos la bandeja del horno. Disponemos la samfaina cubriendo el fondo, encima colocamos el tofu que hemos hecho a la plancha, cubrimos con la veganesa y espolvoreamos por encima con la mezcla que hemos preparado para el gratinado. Encendemos el grill del horno y gratinamos.

Heura adobada

L’Heura,  s’ha convertit en l’ingredient estrella per a vegans, vegetarians i per a qualsevol persona que vulgui reduir el consum de carn.
Es pot fer qualsevol tipus de recepta amb Heura, estofada, a la planxa, al forn, amb arròs, etc… la recepta que avui comparteixo, està preparada amb un adob que la fa realment saborosa.

Ingredients: 1 paquete d’Heura original, suc de 1 llima o llimona, 1 cda d’oli de sèsam, 1 cta de farigola, 1 cta de llavors de sèsam torrat, 1/2 cta de llavors de coriandre, 1/2 cta de pebre 5 baies, 1/2 cta d’ají mòlt, gingebre fresc ratllat i sal a gust.

Elaboració: Preparar l’adob amb tots els ingredients, posar l’Heura en un bol i afegir l’adob preparat, deixar reposar unes hores a la nevera o dún dia per l’altre.  Remenarem el preparat de tant en tant perquè tots els trossos s’impregnin bé.
Passat el temps de macerat, cobrir el fons d’una paella amb oli d’oliva, afegir l’heura amb el líquid del macerat i daurar.


Ingredientes: 1 paquete de Heura original, aumo de 1 lima o limón, 1 cda de aceite de sésamo, 1 cta de tomillo, 1 cta de semillas de sésamo tostado, 1/2 cta de semillas de cilantro, 1/2 cta de pimienta 5 bayas, 1/2 cta de ají molido, gengibre fresco rallado  y  sal al gusto.

Elaboración: preparar el adobo con todos los ingredientes, poner la Heura en un bol y añadir el adobo preparado, dejar reposar unas horas en la nevera o de un dia para otro.  Removeremos  de vez en cuando para que todos los trozos se impregnen bien.
Pasado el tiempo de macerado, cubrir el fondo de una sarten con aceite de oliva, añadir la heura con el líquido del macerado y dorar.

Marmitaco de cochayuyo

Seguint amb receptes que portin cochayuyo, ingredient per a mi recent descobert i que penso incorporar a la meva dieta, deixo un excel·lent marmitaco elaborat amb aquesta fabulosa alga per  2-3 racions.

Ingredients: 30 g de cochayuho hidratat, 50 g de pebrot vermell, 50 g de pebrot verd, 1 ceba, 2 grans d’all, 500 g de patates, 100 g de tomàquet triturat, 1 cda de concentrat de polpa de nyora, 1 cta de pebre vermell de la Vera, 750 ml de brou vegetal d’algues, 100 ml de vi blanc sec, oli d’oliva i sal.

Elaboració: Tallem la ceba i els pebrots en brunoise. Cobrir el fons d’una cassola amb oli d’oliva daurem els alls i retirem (només és per perfumar l’oli), afegim la ceba i quan comenci a estar transparent incorporem el pebrot i coem a foc lent remenant de tant en tant, posem també el cochayuyo tallat a daus i quan estigui tot ben cuit, apartem la cassola de foc i afegim el pebre vermell, remenem i posem la cassola una altra vegada al foc i incorporem el tomàquet i el concentrat de nyora, salem, donem un parell de voltes i afegim el vi blanc, deixem evaporar una mica  l’alcohol i en aquest moment incorporem les patates que haurem tallat escapçades, donem unes voltes perquè les patates s’impregnin dels sabors, cobrim amb el brou i deixem coure a foc mitjà fins que les patates estiguin tendres.
Deixar reposar uns minuts i servir amb julivert picat.


Ingredientes: 30 g de cochayuho hidratado, 50 g de pimiento rojo, 50 g de pimiento verde, 1 cebolla, 2 dientes de ajo, 500 g de patatas, 100 g de tomate triturado, 1 cda de pulpa de ñora, 1 cta de pimentón de la Vera, 750 ml de caldo vegetal de algas, 100 ml de vino blanco seco, aceite de oliva y sal.

Elaboración: Cortamos la cebolla y los pimientos en brunoise. Cubrir el fondo de una cazuela con aceite de oliva doramos los ajos y retiramos (sólo es para perfumar el aceite), añadimos la cebolla y cuando empiece a estar transparente incorporamos el pimiento y cocemos a fuego lento removiendo de vez en cuando, ponemos también  el cochayuyo cortado a dados y  cuando esté todo bien guisado,  apartamos la cazuela del fuego y añadimos el pimentón, removemos y ponemos la cazuela otra vez al fuego e incorporamos el tomate y el concentrado de ñora, salamos, damos un par de vueltas y añadimos el vino blanco, dejamos evaporar un poco el alcohol y en ese momento incorporamos las patatas que habremos cortado a cascos, damos unas vueltas para que las patatas se impregnen de los sabores y cubrimos con el caldo, dejamos cocer a fuego medio hasta que estén tiernas las patatas.
Dejar reposar unos minutos y servir con perejil picado.

Paella de quinoa i cochayuyo

La quinoa és un cereal que ha agafat protagonisma en el nostre menú  i que no hauria de faltar en cap dieta vegana o vegetariana. És tan completa que es considera el superaliment per excel·lència, per el seu equilibri entre proteïnes, greixos i carbohidrats. La quinoa es apte també per a celíacs.
En la recepta d’avui la cuinem amb l’alga Cochayuyo, la qual cosa fa que tinguem una recepta super nutritiva i saborosa.
Amb aquestes quantitats ens sortiran unes 4 racions.

Ingredients: 250 g de quinoa, 750 ml de brou vegetal o aigua, 20 g d’alga cochayuyo, 2 carxofes, 100 g de xampinyons, 1 ceba, 1 pebrot verd, 1/2 pebrot vermell, 2 tomàquets madurs ratllats, uns brins de safrà, oli d’oliva i sal.

Elaboració: Rentar la quinoa i posar a hidratar l’alga, mentre anem preparant la resta d’ingredients, amb 1/2 hora serà suficient, un cop hidratada, la tallem a trossos, tallar també la ceba i els pebrots, a trossos ben menuts. Les carxofes i els xampinyons els tallarem a trossos mitjans.
Posar a foc una paella amb un bon raig d’oli d’oliva i afegir la ceba, quan comenci a agafar color afegirem un raig de brandi i els pebrots, i deixarem que caramel·litzi tot a foc lent. Es tracta que la ceba quedi ben caramel·litzada, en aquest moment, afegim les carxofes, mitja tassa de brou i deixem fer una mica, quan consumeixi el brou incorporem els xampinyons i el cochayuyo,  donem un parell de voltes, afegim el tomàquet i salem. Quan s’hagi sofregit el tamàquet, afegirem la quinoa prèviament ben rentada i escorreguda, donem unes voltes, afegim el brou calent, els brins de safrà i deixem  fer a foc mig fins que la quinoa estigui cuita. Apaguem el foc, posem unes branques de farigola i romaní, tapem i deixem reposar cinc minuts abans de servir.


Ingredientes: 250 g de quinoa, 750 ml de caldo vegetal o agua, 20 g de alga cochayuyo, 2 alcachofas, 100 g de champiñones, 1 cebolla, 1 pimiento verde, 1/2 pimiento rojo, 2 tomates maduros rallados, unas hebras de azafrán, aceite de oliva y sal.

Elaboración: Lavar la quinoa y poner a hidratar el alga, mientras vamos preparando el resto de ingredientes,  con 1/2 hora será suficiente, una vez hidratada, la cortamos a trozos, cortar también la cebolla y los pimientos a trozos bien pequeños. Las alcachofas y los champiñones los cortaremos a trozos medianos.
poner al fuego una paellera con un buen chorro de aceite de oliva y añadir la cebolla, cuando empiece a tomar color añadiremos un chorro de brandy y los pimientos, y dejaremos que caramelice todo a fuego lento. Se trata de que la cebolla quede bien caramelizada, en ese momento, añadimos las alcachofas, media taza de caldo y dejamos hacer un poco, cuando consuma el caldo incorporamos los champiñones y el cochayuyo, damos un par de vueltas, añadimos el tomate y salamos. Cuando se haya sofrito el tomáte, añadiremos la quinoa previamente bien lavada y escurrida, damos unas vueltas, añadimos el caldo caliente, las hebras de azafrán y dejamos hacer a fuego medio hasta que la quinoa esté cocida. Apagamos el fuego, ponemos unas brancas de tomillo y romero, tapamos y dejamos reposar cinco minutos antes de servir.

Pinxos i canapès

Els canapès vegetals són molt vistosos i fàcils de preparar, només es qüestió de combinar colors i sabors. A la foto podem veure unes variants, però podeu jugar amb la vostra imaginació i segur que us surten uns canapès deliciosos.
1.- Albarginia amb ceba caramelitzada, untem el canapè amb veganesa i el preparem de la mateixa manera que les culleretes explicades més avall.
2.- Amb paté de xampinyons, xampinyons amb vinagre i margallons.
3.- Olivada, escalivada i cogombre en vinagre.
4.- Paté de carbassó i anacard o qualsevol altre fruit sec.
5.- Sobrassada, tàrtar de verdures i olivas.

Pinxo de truita de patates sobre rodanxa de carbassó a la planxa i culminat amb trossets de pebrot vermell i verd fregits.
Pinxo de patata confitada amb barreja de bolets y tofu .
Tallar las patates a rodanxes i confitar. Saltar els bolets amb all i julivert i posar-los a sobre acabant amb un tros de tofu sedós i una mica de sal negra de l’Himàlaia.

Culleretes d’albarginia amb cruixent de ceba.Triturem ceba i una  l’albergínia per seperat amb el processador d’aliments. Posem En una paella oli d’oliva i posem la ceba, quan estigui transparent, afegim  l’albergínia, anem fent a foc mitjà i 5 minuts abans d’apartar del foc i afegim un grapat de pinyons i especies al gust, orènga, julivert, comí, pebre.

Rotllets de sobressada i formatge vegans.
Agafem llesques de pa de motlle sense crosta i les estirem ben fines amb el corró, les untem amb la sobrassada, posem formatge del nostre gust al centre i enrotllem. Els podem fregir o deixar-los tal qual. Fregits, estan cruixents i molt bones. Podem fer el mateix amb altres combinacions.

 

Xupitos de tàrtar de verduras i alga cochayuyo o una altre alga a elecció. Tallar les verdures triades (carbassó, ceba, pebrots etc…) a trossos ben petits. Hidrata l’alga i tallar també ben menuda. Amanir amb llima, sal i pebre i servir en gotets de vidre. Adornar amb caviar d’algues.