Sopa de farigola

La sopa de farigola és una sopa tradicional catalana, la preparava la gent humil del camp amb 4 ingredients bàsics, (farigola, pa del dia anterior, all i oli). Ells sí que eren savis i sabien el que menjar!.
De fet aquesta sopa podria dir-se també medicinal per les seves propietats,  és diürètica, desinfectant, digestiva i obre la gana. Ajuda també a evitar grips, refredats i per quan patim afeccions de gola fer gàrgares amb ella és mà de sant.

Ingredients: Per a dues racions. 500 ml de brou vegetal,  4/5 branques de farigola,  pa del dia anterior, 2/3 grans d’all, oli d’oliva i sal. (A mi m’agrada també posar-li una branqueta petita de romaní si en tinc.)

Elaboració: Posem una mica d’oli d’oliva en una olla i daurem els alls tallats a lamines, quan estiguin daurats afegim les branques de farigola. Cobrim de seguida amb el brou i ho deixem coure uns 25 minuts. Apaguem el foc i deixem reposar una mitja hora tapat perquè infusioni bé (això es opcional, podem ometre aquest pas però si no hi ha pressa, val la pena fer-ho). 
Mentre deixem infusionar el brou, torrem una mica unes llesques de pa (jo ho faig al grill del forn), quan tenim el pa a punt, ho posem al plat. Colem el brou, l’escalfem bé i ho afageim al plat. El pa s’estova de seguida, llavors el podem trossejar.
Com més bo sigui el brou i el pa que utilitzem, més bona quedarà la sopa.

*En lloc de brou es pot fer amb aigua, queda bé també, però no és el mateix.
*Es poden deixar les llesquetes de pa senceres o trossejar-les.
*Una altra versió es posar el pa sense torrar a l’olla, fer-lo bullir amb el brou, apagar el foc i batre-ho amb les barilles de mà.
*Si no volem posar pa, podem utilitzar sèmola de blat o d’arròs.


Ingredientes: Para dos raciones. 500 ml de  caldo vegetal, o agua, 3/4 ramas de tomillo, pa del día anterior, 2/3 dientes de ajo, aceite de oliva y sal. (A mi me gusta ponerle  también  una branquita pequeña de romero si tengo).

Elaboración: Poner un poco de aceite de oliva en una olla i doramos los ajos cortados a láminas, cuando estén dorados añadimos las brancas de tomillo. Cubrimos con el caldo y lo dejamos cocer unos 25 minutos. Apagar el fuego y dejar reposar una media hora tapado para que infusione bien (esto es opcional, podemos omitir este paso pero si no hay prisa, vale la pena hacerlo).
Mientras dejamos infusionar el caldo, torramos un poco unas rebanadas de pan (yo lo hato en el grill del horno), cuando tenemos el pan apunto , lo ponemos en el plato. Colamos el caldo, lo calentamos bien y lo añadimos el plato. El pan se reblandece enseguida y entonces lo podemos trocear.
Cuanto más bueno sea el caldo y el pan que utilicemos, más buena quedará la sopa.

*En lugar de caldo se puede hacer con agua, queda bien también, pero no es lo mismo.
*Se pueden dejar las rebanaditas de pan enteras o trocearlas. 
*otra versión es poner el pan sin tostar en la olla, hacerlo hervir con el caldo y batirlo con las barillas de mano.
*Si no queremos poner pan, podemos utilizar semola de trigo o de arroz.

Amanides

Aquest apartat el dedico al meu gendre Ray que ens va deixar far poc després d’una llarga malaltia. Ell, era el rei de les amanides, la de la foto pot ser que sigui l’última que va fer a casa.

Que no us faltin mai, tant a l’estiu com a l’hivern, en dies feiners o de festa. Aquí teniu algunes idees per vestir amb elles la vostra taula.

Carpaccio de tomàquet rosa, amb enciam, fonoll, pastanaga i alvocat.
Tallar el tomàquet ben primet i formar una corona, al centre posar l’enciam, fonoll i pastanaga, tallat menut, a sobre, posem l’alvocat tallat en forma de ventall. Amanir amb oli especiat, escates de sal i pols d’olives negres.
Buquet de canonges, germinats de raves, pastanaga, xampinyons en vinagre, i un grapat d’olives negres.
Ho disposem tot al plat amb gràcia i amanim amb una vinagreta que farem amb vinagre de poma i oli d’oliva.
Assortiments d’enciams diversos amb fruits vermells, germinats d’all i festucs, amanit amb vinagreta de fruits vermells.
Amanida de mesclum, pebrot vermell, albergínia en escabetx, trossets de pa fregit o torrat. Aquesta amanida la podem amanir amb l’oli de conservar les albergínies.
Canonges, tomàquet, llombarda en vinagre, alvocat, olives,  tofu feta i festucs. Amanit amb vinagre de poma, oli d’oliva, sal i pebre.
Pebrot i albergínia escalivats i tomàquet cru pelat. Tot tallat a trossos regulars no gaire grans i amanit amb vinagre de poma, oli d’oliva, sal, pebre i orenga.  Amb la pell del tomàquet, fem la flor del centre per guarnir l’amanida.
Enciam francès, amb saltat de bolets variats i amanit amb reducció de Mòdena a la taronja.

Milfulls de moniato i bolets

Una recepta de temporada, fàcil d’elaborar i de la qual poden gaudir tots.
Quan no sigui temps de bolets ni de moniatos, es pot fer amb patates i xampinyons, siitake i gírgoles per exemple.

Ingredients: No poso quantitats perquè tot depèn de la quantitat que vulguem fer.
Moniatos, bolets variats de la nostre elecció, rosinyol, camagroc, rovellons, trompeta etc…, oli d’oliva, all, julivert, farigola, sal i pebre.

Elaboració: Escollir els moniatos d’un bona mida i de forma regular, rentar-los bé i pelar-los. Tallar làmines amb la mandolina perquè quedin totes del mateixa gruix, els posem a la safata de forn, pintem amb oli d’oliva i hi afegim sal, pebre i farigola. Escalfem el forn a 190/200 º i  enfornem fins que estiguin cuits, també es poden fregir si volem.
Mentre anem preparant els bolets, que ja tindrem nets, simplement els salgegem, quan ja gairebé estiguin li afegim una picada d’all i julivert, donem un parell de voltes perquè s’integri la picada i apartem.
Per al muntatge, farem capes, anirem intercalat moniato i bolets. reservar alguns trossos més grans i vistosos de bolets per a l’última capa.
Amb els retalls del moniato, he fet uns cruixents per adornar.
Podem presentar-lo com a acompanyament d’un plat, o com a plat principal acompanyat d’una amanida.

Ingredientes: No pongo cantidades porque todo depende de la cantidad que queramos hacer.
Boniatos, setas variadas de nuestra elección, rosinyol, camagroc, rovellons, trompeta etc…, aceite de oliva, ajo, perejil, tomillo, sal y pimienta.

Elaboración: Escoger los boniatos de un buena medida y forma regular, lavarlos bien y pelarlos. Cortar láminas con la mandolina para que queden todas del mismo grosor, los ponémos en la bandeja del horno, pintamos con aceite de oliva y le añadimos sal, pimienta y tomillo.  Calentamos el horno a 190/200º y horneamos hasta que estén asados, también se pueden freir si lo deseamos.
Mientras tanto, vamos preparando las setas, que ya tendremos limpias, simplemente las salteamos, cuando estén casi hechas le añadimos una picada de ajo y perejil, damos un par de vueltas para que se integre la picada y apartamos.
Para el montaje, haremos capas, iremos intercalado boniato y setas. reservar algunos trozos más grandes y vistosos de setas para la última capa.
Con los recortes del boniato, he hecho unos crujientes para adornar.
Podemos presentarlo como acompañamiento de un plato, o como plato principal acompañado de una ensalada.

Tofu en escabetx

Si no heu provat el tofu en escabetx, ja es hora de fer-ho. Està bonissim i es molt fàcil de preparar.

Ingredients: Un bloc de tofu, suc de llimona, 2 fulls de llorer, 3 o 4 alls, pebre negre en gra, 1/2 got de vinagre, 1/4 got de vi blanc, 1/4 got d’aigua, oli d’oliva i sal.

Elaboració: Tallar el  tofu a trossos,  ruixar amb suc de llimona i afegir una mica de sal. Deixar macerar una mitja hora minim. Cobrir el fons d’una paella amb oli d’oliva, passar els trossos de tofu per farina, daurar i apartar. Tallar uns alls en làmines i afegir-los a l’oli amb uns grans de pebre negre i dues fulles de llorer. Quan els alls comencin a agafar color apartar la paella de foc i afegir una culleradeta de les de postres plena de pebre vermell. Tornar a posar la paella al foc i afegir mig got de vinagre de poma, un quart de got de vi blanc, un quart de got d’aigua, una mica de sal i deixar reduir. Afegir els trossos de tofu i deixem uns cinc minuts més a foc lent. Es pot menjar calent o fred.
Aguanta dies a la nevera i com més passa, més bo està.


Ingredientes: Un bloque de tofu, sumo de limón, 2 hojas de laurel, 3 o 4 ajos, pimienta negra en grano, 1/2 vaso de vinagre, 1/4 vaso de vino blanco, 1/4 vaso agua, aceite de oliva y sal.

Elaboración: Cortar el tofu a trozos, rociar con zumo de limón y salar. Dejar macerar mínimo media hora. Cubrir el fondo de una sarten con aceite de oliva, pasar los trozos de tofu por harina, dorar y apartar. Cortar unos ajos en láminas y añadirlos al aceite con unos granos de pimienta negra y dos hojas de laurel. Cuando los ajos empiecen a tomar color apartar la sartén del fuego y añadir una cucharadita de las de postre colmada de pimentón del la Vera. Volver a poner la sarten en el fuego y añadir medio vaso de vinagre de manzana, un cuarto de vaso de vino blanco y un cuarto de vaso de agua, echar una pizca de sal y dejar evaporar. Añadir los trozos de tofu, dejamos unos cinco minutos más a fuego lento y listo. Se puede comer caliente o frio.
Aguanta días en la nevera y cuanto más pasa, más bueno está.

Vinagreta de fruits vermells

Els fruits vermells són uns excel·lents aliats a l’hora de preparar amanides. Tant per preparar una vinagreta com per afegir-sencers. El seu sabor aporta uns matisos refrescants, li dóna un toc de color al teu plat i una dosi extra de vitamines.
Es prepara en un moment i si no la gastes tota, pots guardar-la en un pot de vidre a la nevera.
Si la proves, acabarà sent una de les teves preferides.

Ingredients: 100 g de fruits vermells de la teva elecció (nabius, gerds, mores …), 2 cdas de sucre, 2 cdas de vinagre de poma, 100 ml d’oli d’oliva.

Elaboració: Posar els fruits vermells i el sucre en un cassó i bullir uns 5 minuts perquè es desfaci el sucre. Triturar i colar. Afegir l’oli i emulsiona, se li pot afegir una mica de sal si es vol encara que no li cal.
Deixar refredar abans d’utilitzar.


Ingredientes: 100 g de frutos rojos de tu elección (arandanos, frambuesas, moras…), 2 cdas de azúcar, 2 cdas de vinagre de manzana, 100 ml de aceite de oliva.

Elaboración: Poner los frutos rojos y el azúcar en un cazo y hervir unos 5 minutos para que se deshaga el azúcar. Triturar y colar. Añadir el aceite y emulsiona, se le puede añadir un poquito de sal si se quiere aunque no le hace falta.
Dejar enfriar antes de utilizar.

 

 

 

L’all, un bon aliat

L’all és una planta perenne originària d’Àsia occidental que va ser introduïda a la Mediterrània fa més de set mil anys,

L’all, utilitzat com a complement i ingredient per preparar molts plats de la gastronomia internacional, és un aliment molt saludable per a l’organisme, pel que ha estat emprat també en la medicina tradicional. És un dels ingredients més utilitzat a la cuina, ja que proporciona sabor i olor als nostres menjars. Incloure all habitualment és beneficiós per a tothom, pels beneficis que te per a l’organisme, els quals estàn directament relacionats amb la salut i el benestar general de les persones. Continuar leyendo «L’all, un bon aliat»