Sopa de farigola

La sopa de farigola és una sopa tradicional catalana, la preparava la gent humil del camp amb 4 ingredients bàsics, (farigola, pa del dia anterior, all i oli). Ells sí que eren savis i sabien el que menjar!.
De fet aquesta sopa podria dir-se també medicinal per les seves propietats,  és diürètica, desinfectant, digestiva i obre la gana. Ajuda també a evitar grips, refredats i per quan patim afeccions de gola fer gàrgares amb ella és mà de sant.

Ingredients: Per a dues racions. 500 ml de brou vegetal,  4/5 branques de farigola,  pa del dia anterior, 2/3 grans d’all, oli d’oliva i sal. (A mi m’agrada també posar-li una branqueta petita de romaní si en tinc.)

Elaboració: Posem una mica d’oli d’oliva en una olla i daurem els alls tallats a lamines, quan estiguin daurats afegim les branques de farigola. Cobrim de seguida amb el brou i ho deixem coure uns 25 minuts. Apaguem el foc i deixem reposar una mitja hora tapat perquè infusioni bé (això es opcional, podem ometre aquest pas però si no hi ha pressa, val la pena fer-ho). 
Mentre deixem infusionar el brou, torrem una mica unes llesques de pa (jo ho faig al grill del forn), quan tenim el pa a punt, ho posem al plat. Colem el brou, l’escalfem bé i ho afageim al plat. El pa s’estova de seguida, llavors el podem trossejar.
Com més bo sigui el brou i el pa que utilitzem, més bona quedarà la sopa.

*En lloc de brou es pot fer amb aigua, queda bé també, però no és el mateix.
*Es poden deixar les llesquetes de pa senceres o trossejar-les.
*Una altra versió es posar el pa sense torrar a l’olla, fer-lo bullir amb el brou, apagar el foc i batre-ho amb les barilles de mà.
*Si no volem posar pa, podem utilitzar sèmola de blat o d’arròs.


Ingredientes: Para dos raciones. 500 ml de  caldo vegetal, o agua, 3/4 ramas de tomillo, pa del día anterior, 2/3 dientes de ajo, aceite de oliva y sal. (A mi me gusta ponerle  también  una branquita pequeña de romero si tengo).

Elaboración: Poner un poco de aceite de oliva en una olla i doramos los ajos cortados a láminas, cuando estén dorados añadimos las brancas de tomillo. Cubrimos con el caldo y lo dejamos cocer unos 25 minutos. Apagar el fuego y dejar reposar una media hora tapado para que infusione bien (esto es opcional, podemos omitir este paso pero si no hay prisa, vale la pena hacerlo).
Mientras dejamos infusionar el caldo, torramos un poco unas rebanadas de pan (yo lo hato en el grill del horno), cuando tenemos el pan apunto , lo ponemos en el plato. Colamos el caldo, lo calentamos bien y lo añadimos el plato. El pan se reblandece enseguida y entonces lo podemos trocear.
Cuanto más bueno sea el caldo y el pan que utilicemos, más buena quedará la sopa.

*En lugar de caldo se puede hacer con agua, queda bien también, pero no es lo mismo.
*Se pueden dejar las rebanaditas de pan enteras o trocearlas. 
*otra versión es poner el pan sin tostar en la olla, hacerlo hervir con el caldo y batirlo con las barillas de mano.
*Si no queremos poner pan, podemos utilizar semola de trigo o de arroz.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *