Dia mundial del veganisme

A hores d’ara, gairebé tothom ha escoltat alguna vegada la paraula vegà, veganisme,veggie… qui mes o qui menys ha sentit parlar dels vegans o coneix algú que ho sigui. També hi ha moltes persones que consumeixen sovint plats vegans sense ser-ho, només per el fet de menjar d’una forma més saludable. Per un motiu o un altre, les propostes de plats vegans estan calant en la nostra societat.

El veganisme no és una dieta, sinó la conseqüència de reconèixer que els animals tenen alguns drets que els hem negat per conveniència i egoisme, és un estil de vida més compassiu i respectuós amb ells, i a el mateix temps té grans beneficis per a nosaltres.

El moviment vegà, es preocupa pels drets dels animals i de tenir cura de la nostra salut i la del planeta. La no violència i la compassió cap a totes les criatures de la natura són al cor de la filosofia vegana.

Donald Watson, (2-9-1910 / 16-11-2005) activista i defensor dels drets dels animals, pot ser que no fos el primer vegà, però si que va ser el creador de la paraula «vegan» que avui està en boca de tots. Vegetarià des de l’edat de 13 anys, 18 anys més tard va excloure de la seva dieta els ous, la llet, la mel i tots productes derivats dels animals, i es va convertir en vegà abans que existís una paraula per definir la seva condició. Llavors, la va haver d’inventar. La paraula «vegan» va quedar conformada, agafant el principi de la paraula «vegetarian» «veg» i el final de la mateixa «an».
Segons el lloc de  The Vegan Society, el vocable expressa que el veganisme té la seva arrel en el vegetarianisme i va a la recerca de la culminació lògica  d’un camí on la raó de ser és aconseguir la bona salut sense fer patir ni morir a cap animal .
L’any 1944, Watson, la seva dona Dorothy i un grup d’amics, van fundar The Vegan Society a Leicester, Anglaterra, va ser la primera organització vegana al món i van començar a escriure i publicar un humil diari trimestral The Vegan News  i és aquí on es va utilitzar per primera vegada la palabra «vegan» per donar nom a el butlletí de The Vegan Society.

El día del veganisme, se celebra des de 1994 quan la presidenta en aquella època de la The Vegan Society, la música i escriptora Louise Wallis, va proposar la seva instauració coincidint amb el 50 aniversari de la fundació de l’organització. Des de les hores, el dia 1 de novembre se celebra a tot el món el dia mundial del veganisme, una data que ha estat assumida com a pròpia per les organitzacions veganes de tot el planeta per recordar a la societat la necessitat d’una presa de decisió responsable respecte a la nostra alimentació.

El principal objectiu del veganisme és el de promoure una alimentació sana i saludable en la qual no hi hagi productes d’origen animal. Conscienciar sobre el respecte a la vida, rebutjar qualsevol tipus de maltractament i acabar amb l’explotació dels animals, i no per motius socials o de moda, sinó per la supervivència del planeta.

Algunes entitats duen a terme activitats durant tot el mes de novembre, que per extensió es considera «el mes vegà mundial”.

Les organitzacions munten estands als carrers amb llibres i fullets per donar a conèixer les idees veganes a la societat. També organitzen àpats comunitaris, planten arbres commemoratius o realitzen altres activitats per tal de donar a conèixer els beneficis del veganisme per a la societat humana, per als animals i per la natura.

Aquest any amb el tema del Covid segurament les celebracions es faran de formes diferents.
Una de les formules bé podria ser a través de les xarxes socials, és per això que us convido a participar encara que sigui virtualment en diferents activitats.
Aquest mes de novembre podeu fer algunes accions per col·laborar amb el moviment vegà com per exemple:

  • Contribuir econòmicament amb alguna organització encarregada de rescatar animals de granja.
  • Apadrinar algun animal d’alguna associació animalista.
  • Expressar-te creativament a través dels teus dons artístics (manualitats, pintura, dibuix, etc.) per difondre el missatge de respecte a totes les espècies.
  • Ser vegà per un día i no consumir cap producte d’origen animal.
  • Proposar-te deixar algun tipus de carn o derivat d’animals.
  • Cuinar plats 100% vegetals i compartir-los amb fotos a través de les xarxes socials.
  • Compartir la teva recepta vegana preferida.

Aquestes són algunes propostes, però segur que hi ha més coses que es poden fer.

A continuació deixo alguns plats fàcils de preparar, amb ingredients a l’abast de tothom, per fer un dia vegà.

ESMORZAR DINAR SOPAR

*Esmorzar.- Torrada de pa integral amb alvocat i tomaquet. Canviar el pa per galetes d’arros en el cas d’intolerants al gluten.
Te chai o cafè amb llet de civada o cafè sol.
*Dinar.-  Una tassa de brou vegetal.
Fettuccine amb salsa de pebrots vermells i nous i xips de carxofa. Canviar els fettuccine per vermicelli, arròs o quinoa en el cas d’intolerants al gluten.
Puré de poma amb canyella.
*Sopar.-  Una tassa de brou vegetal.
Espinacs a la catalana sobre permantier de patata.
Taronja amb oli i sucre.
*A mig matí i a mitja tarda, una peça de fruita, o un iogur de soja, o un grapat de fruits secs.

No importa quina sigui la teva dieta o estil de vida, el que et proposo és una experiència diferent i molt sana per cos i ment, que et pot ajudar a compendre una mica més el moviment vegà, i veure que es por optar per un estil de vida diferent per intentar acabar o si més no, disminuir  el patiment dels animals.

Com a curiositat, en aquest enllaç, podeu veure un recull de 150 vegans famosos de diferents èpoques i disciplines que us sorprendran.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *