Vegmatges «Formatges vegans»

No és fàcil per als amants del formatge deixar de consumir-los. Renunciar al formatge és una de les raons per les quals molts vegetarians no acaben de fer el salt al veganisme; Però el veganisme està creixent i cada cop hi ha més opcions per substituir i crear formatges vegetals que imiten el sabor i l’aparença del formatge. 
A banda de ser d’origen vegetal per als vegans, aquests formatges a més són ideals i aptes també per a les persones intolerants a la lactosa.
Els formatges de tota la vida han estat elaborats amb productes lactis derivats d’un animal com la vaca, la cabra o l’ovella; El formatge vegà no està fet a base de lactis, aquests solen ser a base de fruits secs, tofu, cereals, llegums etc.
L’opció més popular per elaborar formatges vegans solen ser els anacards per la seva textura cremosa, però també hi ha formatges fets amb ametlles, macadàmies, fins i tot per a opcions més assequibles es poden utilitzar cacauets o pipes. També poden preparar-se formatges amb altres ingredients com la civada, sèsam, cigró o tramusos per a les persones que tenen al·lèrgia als fruits secs.
Depenent de la recepta, pot demorar un parell d’hores aconseguir un formatge, ara bé, si segueixes una recepta que utilitza cultius o altres mètodes tradicionals d’elaboració de formatge, pot demorar alguns dies. Si vols un formatge vegà que estigui fermentat i envellit, pot trigar fins a un mes.
Cal tenir en compte que no són el mateix que els formatge de llet, però el seu sabor i textura están molt aconseguits i aquests formatges també aporten proteïnes valuoses a més de brindar a l’organisme una bona font de calci, magnesi, fòsfor i potassi.

Per fer formatges vegans fets a casa solen utilitzar-se alguns ingredients per potenciar el seu sabor:
Mostassa de Dijon, per a un sabor fort.
Suc de llimona o vinagre de poma, que aporta un sabor lleugerament àcid.
All i ceba en pols, per afegir sabor salat.
Llevat nutricional, que li aporta un lleuger gust de formatge,
Tahini, li dóna gust de nou.
Oli de coco, per donar cremositat.
Cúrcuma, pel color.
Espècies diverses, per assaborir i arrebossar els formatges.

Per a un nivell més avançat i realitzar formatges curats s’utilitzen cultius a base de plantes, que farà que el formatge tingui un sabor més semblant al formatge real i l’enriquirà nutricionalment amb bacteris beneficiosos.
A continuació alguns cultius que se solen utilitzar per als formatges vegans.
Rejuvelac.- Líquid fermentat ple d’enzims i bacteris beneficiosos.
Miso.- Pasta de soja fermentada que ajuda a afegir un sabor salat i saborós als formatges.
Probiòtic.- Cultiu iniciador que permet que el formatge fermenti i li dóna un sabor fort i agre.
Penicillium Roqueforti.- cultiu de floridura utilitzat per fer formatge blau, tipus roquefort o gorgonzola.
Penicillium candidum.- Per formatges tipus camembert o brie.

En aquest enllaç teniu la recepta d’un formatge curat, fàcil de fer, per si voleu  anar provant el fascinant món de l’elaboració dels «Vegmatges».

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *