Rotllo de seitan a la catalana

Si volem fer aquest  rotllo, que el farem farcit,  hem de començar per elaborar nosaltres mateixos el seitan.
També podem fer aquesta recepta amb el seitan trossejat o a làminas i fer-li la mateixa salsa, té menys feina i el sesultat és també molt bó, si ho fem en rotllo i farcit necessitem més temps de preparació però és un plat ideal per alguna festa.
Amb la quantitat de la recepta del seitan casolà, es pot fer un rotllo gran o dos mitjans o quatre d’individuals. Com tot, un cop fets els rotllos i abans de fer la salsa, es poden congelar per altres ocasions.
Vinga, anem amb el rotllo.

Ingredients: Seitan casolà. Seguir la recepta
Per al macerat: 2 tasses de brou vegetal, 2 cdas d’oli d’oliva, 1 copa de brandi, 3 o 4 alls, 2 fulls de llorer, 1 branca de romaní, 1 branca de farigola i 1 cta de pebre negra en gra. Si soleu utilizar salsa de soja, també li podeu afegir 1 tassa (jo no ho faig).
Per al farciment: 1/2 tassa de soia texturitzada fina, 250 g de xampinyons, 1 pastanaga, 1 ceba, un grapat de pinyons i panses, 2 cdas d’oli d’oliva, un raig de brandi, sal i pebre al gust.
Per a la salsa: Oli d’oliva, 2 cebes, 2 pastanagues, 2 o 3 tomàquets madurs ratllats, el líquid del macerat o brou vegetal, un got de vi blanc, una dotzena de prunes o més, un grapat de pinyons, sal y pebre al gust.
Per a la picada: 6 ametlles torrades, 6 avellanes torrades, una llesqueta de pa fregit, uns brins de safrà, un tros de xocolata negra i 1/2 tassa de brou vegetal.

Elaboració: El primer que farem serà preparar el macerat. Tallarem els alls a làmines i els posarem en una safata juntament amb la resta d’ingredients del macerat. Ara farem el seitan, però de moment no ho courem, sinó que ho estirarem bé amb les mans donant-li una forma plana i rectangular i el posarem a macerar, mínim 2 hores, l’ídeal seria deixar-ho a la nevera fins al dia següent.
El segon pas serà preparar el farcit. Posar a hidratar la soja i també les panses i tallar les verdures a la brunesa. Sofregir la ceba i quan comenci a agafar color, afegir la pastanaga i el brandi, quan s’hagi evaporat l’alcohol li posem els xampinyons, la soja, les panses i pinyons. Quan veiem que está tot guisat, apartem del foc i ho deixem refredar.
Seguim amb l’elaboració i traiem el seitan del macerat, posem el farciment, fem un rotllo i el lliguem amb fil de cuina. Un comp fet el rotllo, ho courem com s’indica a la recepta del seitan. Deixar refredar i treure el fil, ara ja el tenim a punt per fer el rostit amb la salsa.
Una estona abans de començar a fer el rostit, posarem les prunes a macerar amb el vi blanc que farem servir per fer la salsa.
En una cassola posem oli en quantitat generosa perquè quedi cobert el fons. Daurem una mica el rotllo, apartem i reservem. Enrosim la ceba i quan agafi color, afegim el tomàquet ratllat, donem un parell de voltes i posem  les pastanagues i el vi, quan s’hagi evaporat l’alcohol, afegim el líquid del macerat juntament amb el llorer, romaní i farigola,  el rotllo de seitan i les prunes. Mentre es va fent el guisat, preparem la picada amb tots el ingredients,  ho podem fer en el morter o triturar amb la batedora, quan ho tinguem triturat  hi afegim la 1/2 tassa de brou i el safrà.
Cinc minuts abans d’apagar el foc, afegim la picada i els pinyons.

* Com tots els guisats, és més bo quan ha reposat.

Així quedaria si fem el seitan trossejat en lloc de fer ell rotllo.


Si queremos hacer este rollo, que haremos relleno,  debemos empezar por elaborar nosotros mismos el seitan. 
También podemos hacer esta receta con el seitan troceado a a láminas y hacerle la misma salsa, tiene menos trabajo y el resultado es también muy bueno, si lo hacemos en rollo y relleno necesitamos más tiempo de preparación pero es un plato ideal para alguna celebración.
Con la cantidad de la receta del seitán casero, se puede hacer un rollo grande o dos medianos o quatro individuales. Como todo, una vez hechos los rollos y antes de hacer la salsa, se pueden congelar para otras ocasiones.

Ingredientes: Seitan casero. Seguir la receta
Para el macerado: 2 tazas de caldo vegetal, 2 cdas. de aceite de oliva, 1 copa de brandy, 3 o 4 ajos, 2 hojas de laurel, 1 branca de romero, 1 branca de tomillo y 1 cta. de pimienta negra en grano. Si soléis utilizar salsa de soja, también le podéis añadir 1 taza (jo no lo hago).
Para el relleno: 1/2 taza de soja texturizada fina, 150 gms. de champiñones, 1 zanahoria, 1 cebolla, un puñado de piñones y pasas, 2 cdas. aceite de oliva, un chorro de brandy, sal y pimienta.
Para la salsa: Aceite de oliva, 2 cebollas, 2 zanahorias, 2 o 3 tomates maduros rallados, el líquido del macerado o caldo vegetal, un vaso de vino blanco, una docena de ciruelas o más, un puñado de pìñones, sal y pimienta al gusto.
Per a la picada:
6 almendras tostadas, 6 avellanas tostadas, una rebanadita de pan frito, unas hebras de azafrán, un trozo de chocolate negro y 1/2 taza de caldo vegetal.

Elaboración: Lo primero que haremos será preparar el macerado. Cortaremos los ajos en láminas y los pondremos en una bandeja junto con el resto de ingredientes del macerado. Ahora haremos el seitán, pero de momento no lo cocemos, sino que lo estiraremos bien con las manos dándole una forma plana y rectangular y lo pondremos a macerar, mínimo 2 horas, lo ideal sería dejarlo en la nevera hasta el día siguiente.
El segundo paso será preparar el relleno. Poner a hidratar la soja y también las pasas y cortar las verduras en brunoise. Sofreír la cebolla y cuando empiece a tomar color, añadir la zanahoria y el vino blanco, cuando se haya evaporado el alcohol le ponemos los champiñones, la soja, las pasas y piñones. Cuando vemos que está todo guisado, apartamos del fuego y lo dejamos enfriar.
Seguimos con la elaboración y sacamos el seitán del macerado, ponemos el relleno, hacemos un rollo y lo atamos con hilo de cocina. Un vez hecho el rollo, lo coceremos como se indica en la receta del seitán. Dejar enfriar y sacar el hilo, ahora ya lo tenemos listo para hacer el asado con la salsa a la catalana, o cualquiera de tu elección.
Un rato antes de empezar a hacer el guiso, pondremos las ciruelas a macerar con el vino blanco que utilizaremos para hacer la salsa. En una cazuela ponemos aceite en cantidad generosa para que quede cubierto el fondo. Doramos un poco el rollo, apartamos y reservamos. Doramos la cebolla y cuando tome color, añadimos el tomate rallado, damos un par de vueltas y ponemos las zanahorias y el vino, cuando se haya evaporado el alcohol, añadimos el líquido del macerado junto con el laurel, romero y tomillo, el rollo de seitán y las ciruelas.
Mientras se va haciendo el guiso, preparamos la picada con todos los ingredientes, lo podemos hacer en el mortero o triturar con la batidora, cuando lo tengamos triturado, añadimos la 1/2 taza de caldo y el azafrán. Cinco minutos antes de apagar el fuego, añadimos la picada y los piñones.

* Como todos los guisos, es mejor cuando ha repuesto.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *