Tortell de reis

Atreveix-te amb aquesta recepta i aconseguiràs un fantàstic tortell de reis totalment vegà.
Només has de tenir paciència per obtenir un bon resultat ja que aquesta massa necessita d’un pastat llarg.
Cal aconseguir una massa suau i elàstica perquè el tortell ens quedi bé.

Ingredients: 250 g farina de blat, 50 g de sucre, 3 g de sal, 25 g de llevat fresc, 25 g de mantega vegetal Crisco, 60 ml de llet de soja, 1/2 tassa de suc de taronja, 1 cullerada de Maizena, 1 cta extracte de vainilla, 1 cta aigua de tarongina (opcional), ratlladura de llimona.

Elaboració: Barrejar la Maizena amb el suc de taronja i quallar al microones, posar-ho en un bol i deixar refredar (això farà de substitut d’ou). Quan s’hagi refredat afegim la vainilla, la tarongina, la ratlladura de llimona i barregem, tot seguit afegim el sucre i el llevat esmicolada i seguim barrejant tot bé amb les barilles, si fem servir robot de pastar ho farem amb el ganxo i a velocitat baixa, quan estigui tot ben barrejat afegim la farina, la sal i la mantega vegetal i amassem tot el conjunt, afegir la llet i seguir pastant fins aconseguir una massa homogènia.
Deixem reposar la massa sobre el marbre 10 minuts untada amb una mica d’oli perquè no es ressequi.
Estirar la massa amb el corró, si ho anem a farcir de massapà ho afegim en aquest moment, enrotllem i formem el tortell. Col·loquem la fruita que vulguem per decorar i pintem la superfície amb un almívar lleuger fet amb llet de soia i sucre. Deixem llevar dins el forn apagat mínim 3 hores, (l’ideal és preparar a la nit, deixar fermentar tota la nit i enfornar al matí). Preescalfar el forn a 200º / 210º i posar el tortell, en més o menys 15 minuts ha d’estar fet, hem de vigilar que no se’ns cremi que cada forn és diferent. En treure’l del forn polvoritzar amb una mica d’anís perquè prengui brillantor i llest!

Per al massapà: 250 g. d’ametlla mòlta, 190 g. de sucre glacè, 10 g. de glucosa (opcional, manté tendre més temps el massapà) 50 ml. d’aigua. Barrejar tots els ingredients amb la pala mescladora a velocitat mitjana o pastar a mà.

Nota: Es pot farcir el tortell amb el massapà o bé enfornar sense farciment i un cop fred tallar per la meitat i omplir-lo amb nata vegetal muntada.


Ingredientes:
250 g. harina de trigo, 50 g. de azúcar, 3 g. de sal, 25 g. de levadura fresca, 25 g. de manteca vegetal Crisco, 60 ml. de leche de soja, 1/2 taza de zumo de naranja, 1 cucharada de maicena, 1 cta. extracto de vainilla, 1 cta. agua de azahar (opcional), ralladura de limón.

Elaboración:
Mezclar la maicena con el zumo de naranja y cuajar en el microondas, echarlo en un bol  y dejar enfriar (esto hará de sustituto de huevo). Cuando haya enfriado añadimos la vainilla, el agua de azahar, la ralladura de limón y mezclar, seguidamente añadimos el azúcar y la levadura desmigada, mezclamos todo bien con las varillas, si usamos robot de amasar lo haremos con el gancho y a velocidad baja, cuando este todo bien mezclado añadimos la harina, la sal y la manteca vegetal y amasamos todo el conjunto, añadir la leche y seguir amasando hasta conseguir una masa homogénea. Dejamos reposar la masa sobre el mármol  10 minutos untada con un poco de aceite para que no se reseque.
Estirar la masa con el rodillo, si lo vamos a rellenar de mazapán lo añadimos en este momento, enrollamos y formamos el roscón. Colocamos la fruta que queramos para decorar y pintamos la superficie con un almíbar ligero hecho con leche de soja y azúcar. Dejamos levar dentro del horno apagado mínimo 3 horas, (lo ideal es prepararlo por la noche, dejar fermentar toda la noche y hornear por la mañana). Precalentar el horno a 190º/200º y meter el roscón, en mas o menos 15 minutos tiene que estar hecho, hemos de vigilar que no se nos queme que cada horno es diferente.
Al sacarlo del horno pulverizarlo con un poco de anís para que tome brillo y listo!

Para el mazapán:
250 g. de almendra molida, 190 g. de azúcar glas, 10 g. de glucosa (opcional, mantiene tierno más tiempo el mazapán) 50 ml. de agua.
Mezclar todos los ingredientes con la pala mezcladora a velocidad media o amasar a mano.

Nota: Se puede rellenar el roscón con el mazapán o bien hornearlo sin relleno y una vez frío cortar por la mitad y rellenarlo con nata vegetal montada.

3 respuestas a «Tortell de reis»

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *