Vegmatges «Formatges vegans»

No és fàcil per als amants del formatge deixar de consumir-los. Renunciar al formatge és una de les raons per les quals molts vegetarians no acaben de fer el salt al veganisme; Però el veganisme està creixent i cada cop hi ha més opcions per substituir i crear formatges vegetals que imiten el sabor i l’aparença del formatge. 
A banda de ser d’origen vegetal per als vegans, aquests formatges a més són ideals i aptes també per a les persones intolerants a la lactosa.
Els formatges de tota la vida han estat elaborats amb productes lactis derivats d’un animal com la vaca, la cabra o l’ovella; El formatge vegà no està fet a base de lactis, aquests solen ser a base de fruits secs, tofu, cereals, llegums etc.
L’opció més popular per elaborar formatges vegans solen ser els anacards per la seva textura cremosa, però també hi ha formatges fets amb ametlles, macadàmies, fins i tot per a opcions més assequibles es poden utilitzar cacauets o pipes. També poden preparar-se formatges amb altres ingredients com la civada, sèsam, cigró o tramusos per a les persones que tenen al·lèrgia als fruits secs.
Depenent de la recepta, pot demorar un parell d’hores aconseguir un formatge, ara bé, si segueixes una recepta que utilitza cultius o altres mètodes tradicionals d’elaboració de formatge, pot demorar alguns dies. Si vols un formatge vegà que estigui fermentat i envellit, pot trigar fins a un mes.
Cal tenir en compte que no són el mateix que els formatge de llet, però el seu sabor i textura están molt aconseguits i aquests formatges també aporten proteïnes valuoses a més de brindar a l’organisme una bona font de calci, magnesi, fòsfor i potassi.

Per fer formatges vegans fets a casa solen utilitzar-se alguns ingredients per potenciar el seu sabor:
Mostassa de Dijon, per a un sabor fort.
Suc de llimona o vinagre de poma, que aporta un sabor lleugerament àcid.
All i ceba en pols, per afegir sabor salat.
Llevat nutricional, que li aporta un lleuger gust de formatge,
Tahini, li dóna gust de nou.
Oli de coco, per donar cremositat.
Cúrcuma, pel color.
Espècies diverses, per assaborir i arrebossar els formatges.

Per a un nivell més avançat i realitzar formatges curats s’utilitzen cultius a base de plantes, que farà que el formatge tingui un sabor més semblant al formatge real i l’enriquirà nutricionalment amb bacteris beneficiosos.
A continuació alguns cultius que se solen utilitzar per als formatges vegans.
Rejuvelac.- Líquid fermentat ple d’enzims i bacteris beneficiosos.
Miso.- Pasta de soja fermentada que ajuda a afegir un sabor salat i saborós als formatges.
Probiòtic.- Cultiu iniciador que permet que el formatge fermenti i li dóna un sabor fort i agre.
Penicillium Roqueforti.- cultiu de floridura utilitzat per fer formatge blau, tipus roquefort o gorgonzola.
Penicillium candidum.- Per formatges tipus camembert o brie.

En aquest enllaç teniu la recepta d’un formatge curat, fàcil de fer, per si voleu  anar provant el fascinant món de l’elaboració dels «Vegmatges».

Embotit tipus «pernil dolç»

Aquí tenim un embotit molt aconseguit, fàcil de fer, ideal per els nostres entrepans, per fer biquinis o per afegir a les nostres pizzes o amanides.

Ingredients: 200 g de tofu sedós, 1/2 tassa d’arròs bullit, 125 g de xampinyons, 200 ml d’aigua,1 cda d’agar-agar en pols, 1 cda de concentrat de tomàquet, 1/2 cda de barreja d’espècies, 1/2cta de vinagre de Mòdena, 1/4 cta de fum líquid (opcional) 1 trosset de remolatxa cuita (per al color), sal al gust.

Elaboració: Coure arròs i deixar refredar. Netegem els xampinyons i els pelem, els tallem i saltegem amb una mica d’oli. Posar tots els igredients al got de la batedora, excepte l’aigua i l’agar, triturar i reservar.
Posar l’aigua en un cassó i dissoldre l’agar-agar, portar a foc mitjà sense deixar de remenar i bullir un minut, afegir a la barreja anterior i tornar a triturar per integrar-ho tot. Poseu la preparació en un motlle, deixeu-ho refredar i guardeu-ho a la nevera unes hores perquè acabi de quallar. Desemmotlleu i ja tenim  l’embotit llest.


Aquí tenemos un embutido muy logrado, fácil de hacer, ideal para nuestros bocadillos, para hacer bikinis o para añadir a nuestras pizzas o ensaladas.

Ingredientes: 200 gms de tofu sedoso, 1/2 taza de arroz hervido, 125 g de champiñones, 200 ml de agua, 1 cda de agar-agar en polvo, 1 cda de concentrado de tomate, 1/2 cda de mezcla de especias, 1/2cta de vinagre de Módena, 1/4 cta de humo líquido (opcional) 1 trocito de remolacha cocida (para el color), sal al gusto.

Elaboración: Cocer arroz y dejar enfriar. Limpiamos los champiñones y los pelamos, los cortamos y salteamos con un poco de aceite. Poner todos los igredientes en el vaso de la batidora, excepto el agua y el agar, triturar y reservar.
Poner el agua en un cazo y disolver el agar-agar, llevar a fuego medio sin dejar de remover y hervir un minuto, añadir a la mezcla anterior y volver a triturar para integrar todo. Poner la preparación en un molde, dejar enfriar y guardar en la nevera unas horas para que acabe de cuajar. Desmoldar y ya tenemos nuestro embutido listo.

Formatge suau tipus Mozzarella (fon)

Aquest formatge és un tot terreny, de gust i textura suau, és ideal per fer entrepans, per fondre, per fer pinxos…etc. És molt fàcil de fer i es conserva bé una setmana a la nevera.
L’altre dia en fer el formatge em vaig equivocar en les mides i oh! sorpresa! el resultat va ser que va sortir un formatge més compacte, més concentrat i més saborós, ideal per arrebossar i fregir o posar a macerar en oli. Al final de la recepta us ho explico. Ara de tant en tant, m’equivocaré expressament perquè em surti aquest altra versió del formatge.

Ingredients: 1/2 litre de llet d’ametlles, 1 iogurt (125 gms) 40 gms de midó de tapioca, 2 cdas de llevat nutricional, 50 ml d’oli d’oliva, 1 cda de suc de llimona, 1 cta de sal, 1 cda de carragenato Kappa.
*Si no teniu carragenato, podeu utilitzar agar-agar en pols, quedará igual encara que amb l’agar el formatge no fondrà.

Elaboració: barregeu el midó de tapioca amb la llet, afegiu-hi la resta d’ingredients i integreu-ho bé. Coure a foc mig remenant fins que comenci a bullir en aquest punt, emulsionar una mica amb la batedora de mà i tornar a posar al foc, baixar al mínim i coure 5 minuts més sense deixar de remenar. Abocar la barreja en un motlle untat amb oli, deixar refredar i guardar a la nevera, un cop ben fred adquirirà la consistència ideal per tallar..
*I ara us explico quin va ser el meu error, vaig fer tot bé excepte que vaig posar la meitat de la llet que demana la recepta, el resultat va ser una massa molt espessa d’entrada, com no volia llençar-la, la vaig deixar refredar i se’m va acudir tallar uns daus , arrebossar-los i fregir. El resultat va ser espectacular, la resta la vaig posar a un pot amb espècies i oli d’oliva.


Este queso es un todo terreno, de gusto y textura suave, es ideal para hacer bocadillos, para fundir, para hacer pinchos…etc. Es muy fácil de hacer y se conserva bien una semana en la nevera.
El otro dia al hacer el queso me equivoqué en las medidas y oh! sorpresa! el resultado fué que salió un queso más compacto, más concentrado y más sabroso, ideal para rebozar y freir o poner a macerar en aceite. Al final de la receta os lo cuento. Ahora de vez en cuando, me equivocaré expresamente para que me salga este otra versión del queso.

Ingredientes: 1/2 litro de leche de alamendras, 1 yogur (125 gms) 40 gms de almidón de tapioca, 2 cdas de levadura nutricional, 50 ml de aceite de oliva, 1 cda de zumo de limón, 1 cta de sal, 1 cda de carragenato Kappa.
*Si no tenéis carragenato, podeis utilizar agar agar en polvo, aunque con el agar el queso no fundirá. 

Elaboración: mezclar el almidón de tapioca con la leche, añadir el resto de ingredientes y integrar bien. Cocer a fuego medio removiendo hasta que empiece a hervir en este punto, emulsionar un poco con la batidora de mano y volver a poner al fueg,  bajar al mínimo y cocer 5 minutos más sin dejar de remover. Verter la mezcla en un molde untado con aceite, dejar enfriar y guardar en la nevera, un vez bien frío adquirira la consistencia ideal para cortar.
*Y ahora os cuento cual fue mi error, hice todo bien excepto que puse la mitat de la leche que pide la receta, el resultado fue una massa muy espesa de entrada, como no queria tirarla, la dejé enfriar y se me ocurrió cortar unos dados, rebozarlos y freir. El resultado fué espectacular, el resto lo puse en un tarro con especias y aceite de oliva.

Galetes salades de remolatxa

Aquestes galetes estan delicioses, són un bon piscolabis molt saludable i a més són molt fàcils de preparar.

Ingredients: 100 gms. d’ametlla mòlta, 20 gms de llavors de lli, 20 gms de llavors de sèsam, 60 gms de puré de remolatxa, 2 cdes d’oli d’oliva, 1/2 cta de sal, 1 cta de barreja d’espècies al gust (orenga, farigola, alfàbrega…).

Elaboració: Barregeu tots els ingredients fins a formar una massa, deixeu reposar 15 minuts. Estirar amb el corró entre dos papers vegetals i donar forma a les galetes. Preescalfar el forn a 190º i enfornar uns 15/20 minuts, depenent del gruix que li haguem donat a la massa. A mi mágrada deixar´-les ben fines.
Deixar refredar sobre una reixeta i guardar en un pot de vidre o en una llauna.
Es conserven en perfecte estat durant dues o tres setmanes, encara que segur que te les menjaràs abans.

Ingredientes: 100 gms. de almendra molida, 20 gms de semillas de lino, 20 gms de semillas de sésamo, 60 gms de puré de remolacha, 2 cdas de aceite de oliva, 1/2 cta de sal, 1 cta de mezcla de especias al gusto (orégano, tomillo, albahaca…).

Elaboración: Mezclar todos los ingredientes hasta formar una masa, dejar reposar 15 minutos. Estirar con el rodillo entre dos papeles vegetales y dar forma a las galletas. Precalentar el horno a 190º y hornear unos 15/20 minutos, dependiendo del grosor que le hayamos dado a la masa. A mi me gusta dejarlas bien finas.
Dejar enfriar sobre una rejilla y guardar en un tarro de cristal o en una lata.
Se conservan en perfecto estado durante dos o tres semanas, aunque seguro que te las comerás antes.