Escudella i pilota

EscudellaAquí Tenim un bon brou vegetal i com fer també la nostra pilota sense utilitzar productes d’origen animal, per poder preperar una bona escudella vegana, ja sigui per Nadal o per qualsevol dia del any.

La pilota la podem fer gran per menjar amb les verdures, o petites per posar-les a la sopa de galets.
En qualsevol cas, les afegirem, als 5 minuts finals de la preparació. No necessiten molta cocció i  si les fem bullir massa, es poden desfer.
Un cop fet el brou, el colem i les verdures les podem amanir amb oli, vinagre, all i julivert per menjar-les o podem fer un trinxat, en els dos casos,  tindrem un bon acompanyament.

Verduras del brou

BROU

brou vegetalIngredients per al brou: 1 porro, 1 xirivia, 1 nap, 2 o 3 pastanagues, 1/2 col, un branca gran d’api, 1 tros de carbassa, 2 o 3 patates, 200 gms de mongetes verdes, 200 gms de cigrons en remull, o si no, de pot, 3 litres d’aigua, un raig  d’oli d’oliva i sal.

Elaboració: Si fem servir els cigrons crus cal pensar en posar-los la nit abans en remull, han d’estar unes 12 hores.
Anem amb el brou, el primer que farem és una estona abans, posar a bullir 1 litre d’aigua en un cassó, quan estigui bullint, hi afegirem els cigrons perquè es vagin fent ja que necessiten temps per coure, en el cas d’utilitzar-los de pot, ometrem aquest pas i els afegirem quan comenci a bullir el brou.

Deixem que els cigrons vagin coent i preparem per fer el brou. Rentarem i netejarem bé totes les verdures i les posem en una olla gran, afegirem l’aigua i un raig d’oli d’oliva, quan el brou comenci a bullir, és el moment d’afegir els cigrons que han d’haver estat coent a part 1 hora aproximadament, així amb l’estona que couran més amb el brou, quedaran tendres. Els afegirem amb la seva aigua de cocció. La sal la posarem quan faltin 15/20 minuts per apartar el brou de foc.

PILOTA 

Pilota veganaIngredients per la pilota: 1/2 tassa de soja texturitzada, brou vegetal, 2 cdas. de flocs de civada, 100 gms. de cigrons cuits, 2 cdas. de pa ratllat, 1 cda de farina, 1/4 cta de ceps en pols, all i julivert, sal i pebre a gust. Més farina per enfarinar les pilotes

Elaboració: hidratar la soja amb brou vegetal, posar-la en un bol i afegir la resta d’ingredients. Els cigrons els xafem amb una forquilla. Pastar tot i deixar reposar a la nevera mínim 1 hora.
Fer les pilotes, passar-les per farina i les afegirem a la sopa quan faltin cinc minuts per retirar l’olla de foc.


Ingredientes para el caldo: 1 porro, 1 chirivía, 1 nabo, 2 o 3 zanahorias, 1/2 col, una branca grande de apio, 1 trozo de calabaza, 2 o 3 patatas, 200 gms. de judías verdes, 200 gms. de garbanzos en remojo, o en su defecto, de bote, 3 litros de agua, un chorro de aceite de oliva y sal.

Elaboración: Si utilizamos los garbanzos crudos hay que pensar en ponerlos la noche antes en remojo, tienen que estar unas 12 horas.
Vamos con el caldo y lo primero que haremos es en un cazo poner a hervir agua, cuando esté hirviendo, añadiremos los garbanzos para que se vayan haciendo ya que necesitan tiempo para cocerse, en el caso de utilizarlos de bote, omitiremos este paso y los añadiremos cuando empieze a hervir el caldo.

Dejámos que los garbanzos vayan cociendo y preparamos para hacer el caldo. Lavaremos y limpiaremos bien todas las verduras y las colocamos en una olla grande, añadiremos el agua y un chorro de aceite de oliva y dejaremos cocer a fuego medio una hora y media mas o menos.
Cuando el caldo empieze a hervir, es el momento de añadir los garbanzos que deben haber estado cociendo aparte 1 hora aproximadamente, así con el rato que cocerán más con el caldo, quedarán tiernos.

para que queden tiernos, los añadiremos con su agua de cocción. La sal se la pondremos cuando falten 15/20 minutos para apartar el caldo del fuego.


Ingredientes para la pelota:
1/2 taza de soja texturizada, caldo vegetal, 2 cdas. de copos de avena, 100 gms. de garbanzos codidos, 2 cdas. de pan rallado, 1 cda de harina, 1/4 cta. de ceps en polvo, ajo y perejil picado, sal y pimienta al gusto. Más harina para enharinar las pelotas

Elaboración: hidratar la soja con caldo vegetal, ponerla en un bol y añadir el resto de ingredientes. Los garbanzos los chafamos con un tenedor. Mezclar todo y dejar reposar en la nevera mínimo 1 hora.

Hacer las pelotas, pasarlas por harina y las añadiremos en la sopa cuando falten cinco minutos para retirar la olla del fuego.

8 respuestas a «Escudella i pilota»

  1. Ei!
    Les em fet avui però no sé si ens han quedat gaire bé. La massa era molt líquida i em hagut d’afegir molta més farina i pa ratllat. S’havia de posar el brou amb el q em hidratat la soja? O quina és la quantitat si sí s’ha de posar? Ens han quedat molt xicloses i líquides per dins casi, al cuinar-les. Ens encantaria però menjar-les per Nadal. Gràcies!!!

    1. La soja un cop hidratada s’ha déscorrer bé, les quantitats sempre són orientatives. Amb el pa ratllat i la farina, acabem de donar la textura que volem, pero no hauries d’afegir molta més quantitat de la que indico en la recepta.

  2. Avui he fet l’escudella. Boníssima la pilota. Cal tenir en compte per els que diuen que és molt líquida, que cal escórrer molt bé la soja després d’hidratar-la. M’he oblidat de posar la civada, però tot i així ha quedat de mort. Un cop fet el brou, ho he escorregut i ho he passat pel túrmix amb dos pastenagues del caldo i una mica d’arròs que havia posat, perquè quedés més consistent, però líquid. Boníssim.

  3. Gracies per la recepta! No veig els galets en la descripcio, pero en la foto, sembla que estan farcits de un tip de carn vega. Ens pots explicar com es fa els galets i de que estan farcits?

    1. Hola Angelo, disculpa no haver contestat abans, no he estat masa be de salut i no entraba al blog.
      Els galets estan farcits del mateix preperat de la pilota.

  4. Podeu provar de posar a bullir amb les verdures una mica de yuca i un cop cuites l’afegeixes al brou i l’hi desfàs amb la batedora. Li dona una mica de densitat i color blanquinós que el fa assemblar-se més a l’escudella tradicional

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *