Gorgonzola vegà

Aquí tenim una versió vegana del formatge gorgonzola, tan bo com l’original i molt més saludable.

Ingredients: 2 tasses d’ametlles crues, 1/2 tassa de rejuvelac, 1 1/2 cda d’oli de coco, 1 cta de xirope d’atzavara, 3 càpsules de probiòtics (només la pols), 1/8 cta de penicillium roqueforti, una mica de sal rosa de l’Himàlaia, més una mica més per fregar el formatge.

Elaboració: Poseu les ametlles en remull durant tota la nit, mínim 8 hores. Passat el temps, escórrer, cobrir amb aigua bullint durant un parell de minuts i escórrer de nou. Deixar refredar una mica i triturar juntament amb l’oli de coco, el rejuvelac, l’atzavara, i un pessic de sal, fins a obtenir una massa ben fina, en aquest moment, afegir els probiòtics i el penicillium roqueforti, barrejar 15/20 segons, només perquè s’integri, transferir la barreja a un recipient i tapar amb paper film. Deixeu fermentar durant un dia a temperatura ambient en un lloc fosc. Al dia següent, guardar-ho unes hores a la nevera i una vegada ben fred, podrem donar-li forma al formatge.
Per donar-li forma, cobreix un motlle amb una gasa o amb paper film i emplena’l amb la barreja, deixa-ho un dia més a la nevera dins del motlle. Passat el temps, treu el formatge del motlle i empolvora’l amb sal per tots els costats. Posa el formatge en una safata sobre un tros de paper vegetal i cobreix-lo, pots fer servir un tupper per tapar-lo, el formatge ha de quedar cobert però amb espai.
Ara comença la fase de curació.
Posar-lo al lloc més càlid de la nevera i capgirar el formatge cada dia canviant el paper vegetal i assecant amb paper de cuina l’excés d’humitat que es generi al tupper. Entre 7-10 dies començarà a aparèixer el fong blau (pot trigar més o menys depenent de la temperatura de la nevera). En aquest punt, esmicolarem el formatge i li tornarem a donar forma sense pressionar gaire, això ho farem perquè el fong es pugui desenvolupar també per dins. Un cop tornat a formar el formatge, el desemmotllarem i el tornarem a posar a la safata i tapat a la nevera. Seguirem donant-li la volta cada dia i deixarem madurar entre 10-15 dies, en aquest moment el formatge hauria d’estar cobert de floridura blava per dins i per fora.
En aquest punt, emboliquem el formatge en paper vegetal i damunt paper d’alumini i el guardem a la nevera. Podem consumir-ho immediatament o esperar uns dies més perquè es pronunciï una mica més el seu sabor.


Ingredientes: 2 tazas de almendras crudas, 1/2 taza de rejuvelac, 1 cda de aceite de coco, 1 cta de xirope de agave, 3 capsulas de probioticos (sólo el polvo), 1/8 cta de penicillium roqueforti, una pizca de sal rosa del Himalaya más un poco más para frotar el queso.

Elaboración: Poner las almendras en remojo durante toda la noche, mínimo 8 horas. Pasado el tiempo, escurrir, cubrir con agua hirviendo durante un par de minutos y escurrir de nuevo. Dejar enfriar un poco y triturar junto con el aceite de coco, el rejuvelac, el agave y una pizca de sal, hasta obtener una masa bien fina, en ese momento, añadir los probioticos y el penicillium roqueforti, mezclar 15/20 segundos, sólo para que se integre, transferir la mezcla a un recipiente y tapar con papel film. Dejar fermentar durante un dia, a temperatura ambiente, en un lugar oscuro. Al dia siguiente, guardarlo unas horas en el frigorifico y una vez bien frio, podremos darle forma al queso.
Para darle la forma, cubre un molde con una gasa o con papel film y rellenalo con la mezcla, dejálo un dia más en la nevera dentro del molde. Pasado el tiempo, saca el queso del molde y espolvorealo con sal por todos los lados. Pon el queso en una bandeja y cúbrelo, puedes utilizar un tupper para taparlo, el queso debe quedar cubierto pero con espacio.
Ahora empieza la fase de curación.
Ponerlo en el lugar más calido de la nevera y dárle la vuelta al queso todos los días cambiando el papel vegetal y secando con papel de cocina el exceso de humedad que se genere en el tupper. Entre 7-10 dias empezará a aparecer el hongo azul (puede tardar más o menos dependiendo de la temperatura de la nevera). En ese punto, desmenuzaremos el queso y le volveremos a dar forma sin presionar demasiado, esto lo haremos para que el hongo se pueda desarrollar tambien por dentro. Una vez vuelto a formar el queso, lo desmoldaremos y lo volveremos a poner en la bandeja y tapado en la nevera. Seguiremos dándole la vuelta todos los dias y dejaremos madurar entre 10-15 dias, en ese momento el queso debería estar cubierto de moho azul por dentro y por fuera.
En este punto, envolveremos el queso en papel vegetal y encima papel de aluminio y lo guardamos en la nevera. Podemos consumirlo de inmediato o esperar unos dias más para que se pronuncie un poco más su sabor.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *