Llavors de xia

La xia és una llavor comestible de la família de la menta que creix en abundància al centre i sud de Mèxic, El Salvador, Guatemala, Nicaragua i Costa Rica.
Xia és una paraula d’origen maia que significa «força». Els maies i el asteques incloïen aquesta llavor en la seva dieta. Va arribar a ser moneda de canvi i ofrena religiosa d’algunes ètnies.
És una de les fonts de proteïna més completa d’origen vegetal, conté els nou aminoàcids essencials. En comparació amb altres aliments té de proteïna dues vegades més que qualsevol llavor, cinc vegades més calci que la llet sencera, dues vegades la quantitat de potassi que els plàtans, tres vegades més antioxidants que els nabius, tres vegades més ferro que els espinacs i set vegades més omega 3 que el salmó. Tot això fa que sigui un aliment essencial per vegans i vegetarians.  Apte tambè per a celíacs ja que no conté gluten.
Les llavors de xia tenen un suau gust d’anou, son molt versàtils.  S’utilitza principalment en els esmorzars, encara que també es pot incorporar en qualsevol tipus de receptes, tant dolces com salades, amanides, guisats, purés, batuts… Pel que fa a la seva preparació, pot ser consumida sencera, deixant-la remullar de 20 a 30 minuts en líquid, ja sigui llet, aigua o sucs fins que es forma un gel, o be mòlta, d’aquesta manera no es necesita remull i es por afegir en fred a qualsevol plat com a condiment.
Conté gran quantitat d’antioxidants, calci, proteïnas, fòsfor, magnesi, potassi, ferro, zinc, coure, accids grassos (Omega3) i és rica en fibra.

Ajuda a regular la coagulació de la sang, cèl·ules de la pell, membranes, mucoses i nervis, ajudant a la regeneració del teixits. També beneficia el sistema nerviós, pell, cabell i visió.
Redueix el sucre en la sang i son efectives per reduir la pressió arterial, reduint els factors de risc cardiovasculars.
Protegeix el cor i redueix el colesterol, degut a l’elevat contingut en omega3.
Regula el trànsit intestinal, per l’alta concentració de mucílags, un tipo de fibra soluble que creix en contacte amb l’aigua. Aquests mucílags hidratan i lubrican el tub gastrointenstinal.
Prevé la retenció de líquids pel seu alt contingut en fibra, ajudant en la pèrdua de pes, degut al fet que  produeix sensació de sacietat.
Es un bon antioxidant, per una alta concentració de fenols, antioxidants que frenen fins al 70% de l’activitat dels radicals lliures.
Cuida el ossos, ja que només amb 30 gms de xia s’obté el 20% de la quantitat de calci recomanada.
Augmenta la vitalitat.
Incorporar-la en l’alimentació diaria es fàcil i molt convenient per a la nostra salut.
*La quantitat recomanada al dia és de 25 grams (2 culleradas aproximadament). Si es consumeix en excés, podria ser contraproduent. Un excés d’aquesta fibra podria provocar dolor abdominal, restrenyiment, diarrea, inflor i gasos.
Actualment és molt valorada per les seves múltiples propietats nutricionals, una vegada que descobreixis els seus beneficis per la salud, segurament decideixis menjar-ne tot sovint, però tinguem en compte que, no hi ha aliments màgics i que per gaudir dels beneficis de qualsevol aliment s’ha d’acompanyar d’altres hàbits saludables.

Actualment, l’oli de les llavors de xia és també molt utilitzat en la cosmètica natural, pels seus excel·lents beneficis. S’extreu mitjançant pressió en fred de les llavors.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *