Arròs de tardor

Aprofitant que és temps de bolets, carbassa i que comença també la de carxofes, he ajuntat els tres ingredients i he preparat un arròs que li direm de tardor.
La recepta es pot fer amb bolets frescos de temporada o bè deshidratats.
Les quantitats serien per a quatre racions.

Ingredients: 2 carxofes, 150 g de carbassa, un bon grapat  de bolets barrejats, 2 grans d’all, 2 cebes, 1 pebrot verd petit, 1 llimona, 4 cdas de tomàquet triturat, 1 cda de polpa de nyora, 400 g d’arròs, 1.250 ml de brou vegetal, 150 ml de vi blanc,  1 cta de pebre vermell de la vera, oli d’oliva, farigola, romani, sal i pebre.
*Si fem servir bolets deshidratats, l’aigua d’hidratar la utilitzarem juntament amb el brou per coure l’arròs.

Elaboració: Netegem bè els bolets i els saltegem en una cassola amb oli d’oliva i els dos grans d’all, apartem i reservem. Pelem i tallem les carxofes a trossos i les untem amb llimona perquè no s’oxidin, tallem també la carbassa, ho saltegem i reservem també.
En la mateixa cassola, afegim el pebrot i la ceba prèviament tallats ben finets i anem coent fins a tenir la ceba ben caramel·litzada, aquest pas cal fer-ho a foc lent, afegint una mica de brou cada cop que veiem que se’ns pot enganxar, aquest procés ens portarà uns 25/30 minuts.
Un cop tenim la ceba ben caramel·litzada, afegim el tomàquet i la polpa de nyora, una mica de farigola i romaní i deixem que es sofregeixi bé. Ara és el moment d’afegir, les carxofes i la carabassa, remenem tot una mica perquè s’integrin els sabors, traiem les dents d’all i afegim l’arròs, el pebre vermell, els bolets i el vi blanc. Anem remenant perquè no s’enganxi l’arròs i quan s’hagi evaporat l’alcohol, afegim el brou que ha d’estar ben calent.
Deixem coure a foc alt uns 10 minuts i baixem a foc mitjà fins que s’acabi de coure. Anirem movent la cassola en ziga zaga per evitar que s’enganxi l’arròs. Tindrem més brou ben calent per si calgués afegir-durant la cocció, si veiem que queda molt sec, o si volem que l’arròs ens quedi més melós.
Quan l’arròs estigui fet, ho remenem i ho deixem tapat reposant cinc minuts abans de servir.

*Aquest és un plat per gaudir d’aromes i colors de la tardor.


Ingredientes: 2 alcachofas, 150 g de calabaza, un buen puñado de setas mezcladas, 2 dientes de ajo, 2 cebollas, 1 pimiento verde pequeño, 1 limón, 4 cdas de tomate triturado, 1 cda de pulpa de ñora, 400 g de arroz, 1.250 ml de caldo vegetal, 150 ml de vino blanco, 1 cta de pimentón de la vera, aceite de oliva, tomillo, romero, sal y pimienta.
*Si utilizamos setas deshidratadas, el agua de hidratar la utilizaremos junto con el caldo para cocer el arroz.

Elaboración: pelamos y cortamos las alcachofas a trozos y las untamos con limón para que no se oxiden, cortamos la calabaza y reservamos. Limpiamos también las setas, las salteamos en una cazuela con aceite de oliva y los dos dientes de ajo, apartamos y reservamos también.
En la misma cazuela, añadimos el pimiento y la cebolla previamente cortados bien finets i vamos cociendo hasta tener la cebolla bien caramelizada, este paso hay que hacerlo a fuego lento, añadiendo un poco de caldo cada vez que veamos que se nos puede pegar, este proceso nos llevará unos 25/30 minutos.
Una vez tenemos la cebolla bien caramelizada, añadimos el tomate i la pulpa de ñora, un poco de tomillo y romero y dejamos que se sofria bien.  Ahora es el momento de añadir, las alcachofas y la calabaza, removemos todo un poco para que se integren los sabores, sacamos los dientes de ajo y añadimos el arroz, el pimentón,  las setas y el vino blanco. Vamos removiendo para que no se pegue el arroz y cuando se haya evaporado el alcohol, añadimos el caldo que tiene que estar bien caliente.
Dejamos cocer a fuego alto unos 10 minutos y bajamos a fuego medio hasta que se termine de cocer . Iremos moviendo la cazuela en zig zag para evitar que se pegue el arroz. Tendremos más caldo bien caliente por si hubiese que añadirle durante la cocción, si vemos que queda muy seco, o si queremos que el arroz nos quede más meloso.
Cuando el arroz esté hecho, lo removemos y lo dejamos tapado reposando cinco minutos antes de servir.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *