Fricandó de seitan amb bolets

El fricandó és un plat d’origen medieval, es un clàssic de la cuina catalana i mallorquina. Al contrari d’altres plats tradicionals, el seu origen no és camperol sinó propi de la cuina urbana.
És un plat ben nostre, que no podem deixar-ho de fer també en versió vegana.
Ho farem de la manera tradicional, substituint la carn pel seitan, això farà que el temps de cocció sigui bastant inferior.

Ingredients: 250 g de seitan, 1 ceba, 2 cdas de tomàquet ratllat, un bon grapat de bolets variats de temporada, (també poden ser deshidratats quan no és temporada), 150 ml d’oli d’oliva, 100 ml de vi blanc, 1 tassa de brou vegetal, un raig de brandi, 1 fulla de llorer, sal i pebre a gust.
Per a la picada: 15 g d’avellanes torrades, 5 g de xocolata negra, 1 gra d’all i julivert fresc.

Elaboració: En una paella amb una mica d’oli saltejar els bolets tallats a trossos i reservem.
Tallar el seitan a talls prims i enfarinar. Posar l’oli en una cassola, fregir el seitan i reservar.
Tallem la ceba ben menuda i la sofregim en el mateix oli, quan la ceba estigui ben dauradeta, incorporem el tomàquet i deixem que es vagi fent a foc lent fins que caramel·litzi, vigilant que no s’enganxi a la cassola.
Afegir el brandi, el seitan i el full de llorer a la cassola, quan s’evapori el brandi, afegir el vi blanc i el brou, deixar que vagi coent a foc mitjà mentre preparem la picada.
Posem tots els ingredients de la picada al morter i triturem bé, afegim una mica de brou i remenem. Incorporem els bolets i la picada a la cassola, rectifiquem de sal i deixem coure uns 10 minuts més.
*Com tots els estofats, aquest plat està més bo quan a reposat unes hores o fins i tot d’un dia per l’altre.


Ingredientes: 250 g de seitan, 1 cebolla, 2 cdas de tomate rallado, un buen puñado de setas variados de temporada, (también pueden ser deshidratados cuando no es temporada), 150 ml de aceite de oliva, 100 ml de vino blanco, 1 taza de caldo vegetal, un chorro de brandy, 1 hoja de laurel, sal y pimienta al gusto.
Para la picada: 15 g de avellanas tostadas, 5 g de chocolate negro, 1 diente de ajo y perejil fresco.

Elaboración: En una sarten con un poco de aceite, saltear las setas cortadas a trozos y reservar.
Cortar el seitan a trozos delgados y enharinarlos. Poner el aceite en una cazuela, freir el seitan y reservar.
Cortamos la cebolla bien menudita y la sofreimos en el mismo aceite, cuando la cebolla esté bien doradita, incorporamos el tomate i dejamos que se vaya haciendo a fuego lent hasta que caramelice, vigilando de que no se enganche a la cazuela. Añadir el brandy, el seitan y una hoja de laurel a la cazuela, cuando evapore el brandy, añadir el vino blanco y el caldo, dejar que vaya cociendo a fuego medio mientras preparamos la picada.
Ponemos los ingredientes de la picada en el mortero y trituramos bien, añadimos un poco de caldo y removemos. Incorporamos las setas y la picada a la cazuela, rectificamos de sal y dejamos cocer unos 10 minutos más.
*Como cualquier estofado, éste plato está más bueno cuando a reposado unas horas o incluso de un dia para otro.

2 respuestas a «Fricandó de seitan amb bolets»

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *