Parlem de carbasses

Encara que carbasses tenim pràcticament en totes les estacions de l’any, és la tardor l’època en la qual les carbassa envaeixen el nostre mercat, sent el setembre  el seu millor mes.
La carbassa no és una hortalissa sinó una fruita, ja que prové de la flor de la planta carbassera, a l’igual que passa amb els tomàquets, els pebrots o els cogombres, que també són fruits de plantes.

La forma de les carabasses i el seu color poden variar segons de el tipus que siguin, podent-se trobar taronges, verdes, grogues … En quant a la seva mida passa el mateix, n’hi ha des de petites com una poma fins al rècord mundial de la seva versió gegant, que sobrepassa la tona. La carbassa més gran d’Espanya va ser cultivada en el any 2016 i pesava més de 600 quilos. 
El seu interior sol ser taronja, encara que algunes varietats són grogues, com la que s’utilitza per fer el dolç de cabell d’àngel.
Tenim diferents tipus de carbassa, les d’hivern i les d’estiu. Vegem a continuació les varietats més conegudes que podem trobar al mercat.

CARBASSA D’HIVERN O GEGANT
És de les espècies de carabasses més conegudes. Són les de color taronja i d’una mida gran que es fan servir per Halloween. És una varietat molt utilitzada per cremes i purés de carabassa, però també està deliciosa rostida al forn.
 És un tipus de carbassa que tal com indica el seu nom, pot arribar a fer-se gegant, arribant a pesar centenars de quilos.

CARBASSA BONETERA
Es una carbassa d’estiu que es cull jove i no es conserva tant com la carbassa d’hivern, també rep el nom de carbassa Peter Pan i en alguns països se la coneix com carxofa d’Espanya. Es poden cuinar de diverses formes (fregida, a l’forn, farcida …) Es recomana menjar-la quan encara és petita perquè és més tendra i es consumeix amb la seva pell. Li podrían donar el mateix tractament que als carbassons.

CARBASSA ESPAGUETI
Es una varietat d’hivern, amb fruits cilíndrics i grocs o ataronjats. És una carbassa molt especial, quan es cou o es cuina al forn la seva polpa es desfà en brins que semblen espaguetis. Està deliciosa amb herbes aromàtiques, sal i pebre.

CARBASSA TURBANT
És una varietat que es pot cultivar tant a l’estiu com a l’hivern. Té una forma molt peculiar i per això s’utilitza molt com a element decoratiu. Per fer cremes i purés també és deliciosa i saborosa, encara que la seva polpa és escassa i té molts buits en el seu interior.

CARBASSA CACAUET
És una carbassa gran i allargada, en forma de pera i d’un intens color taronja. Per la seva polpa dolça i cremosa és ideal per preparar cremes i dolços. Si no s’obre, es pot conservar en perfecte estat durant mesos.

CARBASSES CABELL D’ÀNGEL
Hi ha diverses, però la carbassa més comuna per elaborar aquest dolç tan usat en rebosteria és la Cucurbita ficifolia. Té molts noms comuns: alcayota, poncem, carabassa confitera, cayote … Visualment pot recordar a una síndria, per la seva circumferència gairebé perfecta i els seus colors verd i groguenc, com formant un dibuix estriat. Per dins, la polpa és de color molt clar, pràcticament blanc, amb petites pipes o llavors negres que també recorden a les de la síndria.

CARBASSA JUMBO O BANANA
El seu nom indica la seva similitud amb el plàtan, però, aquesta carbassa és força més ampla i menys corbada. El seu color és taronja, encara que hi ha una varietat d’un lleuger to rosat. És molt utilitzada a la cuina, especialment per a rebosteria.

Les pipes de la carbassa, es troben a la part central de la polpa i són gairabé rodones; torrades són un aperitiu la mar de saludable.

BENEFICIS DE MENJAR CARBASSA
És un aliment que conté molt poques calories a causa del seu alt contingut en aigua. A més, també presenta gran quantitat de fibra que ens ajuda a sentir-nos satisfets, a accelerar i millorar el procés digestiu. Recomendable consumir-la en les dietes per perdre pes.
Les seves pipes picades són molt bones a l’hora d’eliminar i acabar amb paràsits intestinals.
Regula el trànsit intestinal prevenint el restrenyiment.
Protegeix la vista.
Enforteix el sistema immunològic.

Algunes receptes amb carbassa

Salsa/carbassa i tofu

Crema de carbassa

Púding de carbassa

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *