Focaccia

focacciaSi voleu preparar una bona focaccia casolana, seguiu aquestes instruccions. La recepta és una mica entretinguda però té un resultat fantàstic i no és massa difícil de fer.
Es pot fer bàsica, només amb les herbes aromàtiques o podem posar-li els ingredients que vulguem, olives, tomàquets, ceba … etc …

Ingredients massa mare: 50 ml aigua tèbia, 80 g farina, 3 g de Llevat fresc, 1/2 cta de sucre.
Ingredients focaccia: 130 ml aigua tèbia, 10 g llevat fresc, 25 ml oli macerat, 225 farina, 1/2 cta de sal, massa mare, sal en escames, herbes fresques a elecció (romaní, farigola, orenga i / o alfàbrega).

Oli macerat: El primer que farem per fer la recepta, serà preparar un oli macerat perquè li doni millor gust a la nostra focaccia. Podeu fer més quantitat i després guardar-lo en una ampolla de vidre per altres receptes.
Utilitzarem oli d’oliva i  afegirem alls i herbes fresques de la nostra elecció. Les quantitats dependrà de quant oli vulguem preparar.
Com més temps passi, més saborós estarà l’oli. Si teniu algún ja macerat el podeu utilitzar i saltar aquesta preparació, també podeu utilitzar oli d’oliva sense macerar.

Elaboració massa mare:  Primer de tot, desfarem el llevat en l’aigua tèbia amb el sucre i l’fagirem a la resta d’ingredientes que haurem posat en un bo  i barregem, formar una bola i afegir-la a un altre bol amb aigua temperada que la cobreixi i la deixarem fins que la bola s’infli i floti.
Elaboració massa focaccia: En un bol posar la farina i la sal, fer un forat al centre i afegir l’aigua temperada amb el llevat dissolt i l’oli macerat i colat. pastar una mica i afegir la bola de massa mare. Seguir pastant fins aconseguir una massa llisa i no enganxosa, posar-la en un bol gran, tapada amb un drap o amb paper film i deixar doblar el seu volum. Quan la massa hagi crescut, pastar de nou només una mica per desgasificar, estendre la massa amb les mans i deixar reposar 10 minuts, passat el temps, abocar l’oli macerat per sobre i fer els típics forats que té la focaccia pressionant amb els dits, ara és el moment també de posar els altres ingredients que hàgim triat (olives, tomàquet, ceba, o simplement les herbes fresques que hàgim decidit utilitzar, també afegirem la sal en escames per sobre, i si, tornem a deixar reposar de nou 30 minuts més.
Preescalfar el forn a 230 / 240º i enfornar 15 minuts més o menys.

Truc:
si volem que el levado es faci més ràpid, ficar el bol amb la massa dins d’un altre amb aigua calenta.


La focaccia, se puede hacer básica, sólo con las hiervas aromáticas o podemos añadirle los ingredientes que queramos, aceitunas, tomate, cebolla etc…

Ingredientes masa madre: 50 ml. agua templada, 80 gms. harina, 3 gms de llevat fresc, 1/2 cta. de azúcar.
Ingredientes focaccia: 130 ml aguatemplada, 10 gms levadura fresca, 25 ml. aceite macerado, 225 harina, 1/2 cta. de sal, masa madre.Hierbas frescas de su elección (romero, tomillo, orégano y/o albahaca) .

Aceite macerado: Lo primero que haremos para nuestra receta, será preparar un aceite macerado para que le de un buen sabor a nuestra focaccia. Podéis hacer más cantidad y guardarlo en una botella de cristal para otras recetas.
Usaremos aceite de oliva y le añadiremos ajo y hiervas aromáticas de nuestra elección. Cuanto más tiempo pase, mas sabroso estará el aceite.

Elaboración masa madre: Desharemos la levadura en el agua templada con el azúcar y mezclamos con  el resto de ingredientes en un bol. formar una bola y añadirla a otro bol con agua templada que la cubra i la dejáremos hasta que la bola se hinche y flote.
Elaboración masa focaccia: En un bol poner la harina y la sal, hacer un hueco en el centro y añadir el agua templada con la levadura disuelta y el aceite macerado y colado. Amasar un poco y añadir la bola de masa madre seguir amasando hasta conseguir una masa lisa y no pegajosa. Ponerla en un bol grande, tapada con un paño o con papel film y dejar doblar su volumen. Cuando la masa haya crecido, amasar de nuevo sólo un poco para desgasificar. Extender la masa con las manos y dejar reposar 10 minutos, pasado el tiempo, verter el aceite macerado por encima y hacer los típicos agujeros que tiene la focaccia presionando con los dedos, ahora es el momento tambien de poner los demás ingredientes que hayamos elegido (aceitunas, tomate, cebolla, o simplemente las hiervas frescas que hayamos decidido utilizar, también añadiremos la sal en escames por encima, y si, volvemos a dejar reposar de nuevo 30 minutos más.
Precalentar el horno a 230/240º y hornear 15 minutos más o menos.

Truco: si queremos que el levado se haga más rápido, meter el bol con la masa dentro de otro con agua caliente.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *